Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire istorică a astronomilor: “Este emoționant să descoperim așa ceva”

Descoperire istorică a astronomilor: “Este emoționant să descoperim așa ceva”

Descoperire istorică a astronomilor: “Este emoționant să descoperim așa ceva”
12 Iul 2016   •   19:03

Un obiect din Centura Kuiper, ce a fost descoperit în luna februarie a acestui an, a fost clasificat drept planetă pitică, categoria din care mai fac parte obiecte transneptuniene precum Pluto, Haumea, Makemake şi Eris, conform unui material publicat de Live Science.

Această planetă pitică a primit denumirea de catalog 2015 RR245 şi se află la o distanţă mai mare de Soare decât Pluto, finalizând o orbită completă în jurul Soarelui o dată la fiecare 700 de ani. Pentru comparaţie, perioada orbitală a lui Pluto este de "doar" 248 de ani tereştri.

"Lumile îngheţate de dincolo de orbita lui Neptun păstrează informaţii despre modul în care s-au format planetele sistemului nostru solar. Aceste obiecte ne ajută să punem cap la cap istoria sistemului nostru solar", a susţinut Michele Bannister, de la Universitatea Victoria din British Columbia, coautoare a acestei descoperiri.

"Însă aproape toate aceste lumi îngheţate sunt extrem de mici şi de şterse; este foarte emoţionant să descoperim una care este suficient de mare şi de strălucitoare pentru a fi studiată în detaliu", a adăugat ea.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: descoperire istoric planeta Pluto categorie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close