Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire istorică. Este începutul unei noi ere în astronomie

Descoperire istorică. Este începutul unei noi ere în astronomie

Descoperire istorică. Este începutul unei noi ere în astronomie
16 Oct 2017   •   22:06

O nouă eră în astronomie a început odată cu detectarea în premieră a undelor gravitaționale și a luminii provenite din ciocnirea și fuziunea cataclismică a două "cadavre stelare" superdense, cunoscute drept stele neutronice, conform Space.com. Această descoperire oferă, printre altele, și dovada că ciocnirile dintre stele neutronice reprezintă principala sursă de aur, platină și alte elemente grele din Univers.

"Superlativele nu reușesc să descrie această descoperire", susține Richard O'Shaughnessy, cercetător în cadrul proiectului pentru observarea undelor gravitaționale LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory). "Astronomia nu se va mai face la fel de acum înainte. Este fantastic", a adăugat el pentru Space.com.

Un nou tip de detecție

Undele gravitaționale sunt niște vibrații ale continuului spațiu-timp care se propagă cu viteza luminii prin Univers, conform lui Albert Einstein, care a fost convins că nu va fi niciodată posibilă măsurarea acestor unde. La fel ca și lumina, gravitația se propagă prin spațiu sub formă de unde, însă nu este o radiație. În cazul gravitației, spațiul însuși este distorsionat, fiind întins și strâns de undele gravitaționale.

Aceste unde au fost detectate în premieră în septembrie 2015, când LIGO a surprins undele rezultate din ciocnirea și fuziunea a două găuri negre de masă medie. Co-fondatorii proiectului LIGO, Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip S Thorne și-au împărțit în acest an premiul Nobel pentru Fizică.

Observatorul de unde gravitaționale VIRGO, aflat în Italia, în apropiere de Pisa, a detectat de asemenea, la 17 august, undele gravitaționale rezultate în urma coliziunii stelelor neutronice, eveniment denumit GW170817. Mai mult decât atât, Telescopul Spațial Fermi Gamma-ray, aparținând NASA, a detectat o explozie de radiații gamma — cea mai energetică formă a luminii — în aproximativ același timp și provenind din aceeași direcție din spațiu.

Analiza informațiilor din toate aceste surse a dus la identificarea sursei semnalului într-o mică regiune de pe cerul austral. Echipele care au realizat descoperirea au transmis informațiile privind locația colegilor din întreaga lume, solicitându-le să îndrepte spre această zonă a cerului toate instrumentele de observație de care dispun, fie că este vorba de telescoape terestre sau spațiale.

Această muncă de echipă a dat rapid rezultate. La doar câteva ore după detectarea undelor gravitaționale, Piro și colegii săi au observat sursa de lumină în spectrul vizibil care corespundea acestui fenomen, plasată la aproximativ 130 de milioane de ani lumină de Pământ, prin intermediul unui telescop de la Observatorul Las Campanas din Chile.

Citiți mai mult pe Agerpres.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: descoperire astronomie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close