x close

Descoperire senzațională privind Universul. Materia care ”lipsește”, găsită de cercetători

10 Oct 2017   •   16:46
Descoperire senzațională privind Universul. Materia care ”lipsește”, găsită de cercetători

În nerăbdarea noastră de a elucida misterele "oculte" ale Universului, şi anume ce sunt energia şi materia întunecată, uităm de multe ori că şi o mare parte din materia ordinară, barionică, ce ar fi trebuit să existe după Big Bang în Universul nostru, nu este de găsit. Două echipe independente de astronomi susţin că o parte din această materie ordinară ce "lipseşte" din Univers s-ar afla în spaţiul intergalactic, sub forma unor filamente de materie care unesc galaxiile, potrivit unui articol publicat marţi pe site-ul sciencealert.com. 

În astronomie, materia barionică desemnează totalitatea particulelor despre care învăţăm din manualele de fizică: protoni, neutroni şi electroni şi despre care se crede că formează doar 4,6% din compoziţia Universului, restul fiind alcătuită din materie întunecată şi energie întunecată. 

Astrofizicienii pot evalua materia existentă în spaţiul interstelar şi în norii de gaze cosmice studiind lumina pe care aceasta o emite sau reflectă. Ei pot apoi multiplica rezultatul obţinut pentru o anumită regiune a cosmosului la scara întregului Univers, ţinând cont de datele deja existente despre mărimea şi densitatea acestuia. Totalul însă este de două ori mai mic faţă de cantitatea de materie ordinară ce ar fi trebuit, conform calculelor, să fie generată de explozia primordială, Big Bang. 

În Universul primordial, filamentele de materie gazoasă s-au răspândit în spaţiu formând o pânză uriaşă, iar roiurile galactice s-au format in nodurile cele mai dense. O parte din această materie ar putea exista sub formă de halouri difuze de gaze în jurul galaxiilor, însă chiar şi aşa, o mare parte din cantitatea de materie ordinară care ar trebui să existe în Univers, nu era de găsit. 

Ambele echipe de cercetători au folosit efectul Sunyaev-Zel'dovich - atunci când lumina trece prin astfel de filamente de materie gazoasă, dispersează electronii din gaze. Gazele astfel ionizate provoacă o distorsiune observabilă în radiaţia cosmică de fond. 

Fiecare echipă a analizat şi comparat perechi de galaxii folosind informaţii din catalogul Sloan Digital Sky Survey. 

Una dintre echipe, condusă de cercetători de la Universitatea din British Columbia, a descoperit că densitatea filamentelor dintre galaxii este de aproape trei ori mai mare decât densitatea medie a materiei barionice din spaţiul înconjurător. 

Cealaltă echipă, de la Universitatea din Edinburgh, a ajuns la un număr de şase ori mai mare decât densitatea medie. 

''Diferenţele sunt date de faptul că am analizat filamente aflate la distanţe diferite'', a declarat cercetătorul Hideki Tanimura, de la Universitatea din British Columbia pentru revista ''New Scientist''. 

Ambele studii reprezintă un pas înainte în încercarea de explica unde se află aproximativ 90% din materia ordinară, care conform simulărilor computerizate ar trebui să existe în Univers, fiind produsă în Big Bang şi care nu a fost încă găsită. 

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

descoperire
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati