Antena 3 Life Știinţă Descoperirea care răstoarnă calculele oamenilor de ştiinţă. "E mult mai FIERBINTE decât se credea până acum"

Descoperirea care răstoarnă calculele oamenilor de ştiinţă. "E mult mai FIERBINTE decât se credea până acum"

26 Apr 2013   •   22:29
Descoperirea care răstoarnă calculele oamenilor de ştiinţă. "E mult mai FIERBINTE decât se credea până acum"
Sursa foto: Foto: infiniteunknown.net

Cele mai recente măsurători realizate de oamenii de ştiinţă au arătat că nucleul Pământului este mult mai fierbinte decât anunţau estimările de acum 20 de ani, scrie BBC News Online.

Noile tehnici au permis experţilor de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) să estimeze că temperatura înregistrată în apropiere de centrul Pământului este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, adică cu 1.000 de grade mai fierbinte decât estimau cercetătorii germani în urma unui experiment efectuat în 1993.

Totodată, cercetătorii au indicat că nucleul degajă o căldură similară cu cea de pe suprafaţa Soarelui.

Ei explică că nucleul de fier al planetei noastre nu s-a încălzit, ci tehnicile folosite pentru a-i estima temperatura erau eronate, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Science.

Metoda folosită în cercetare, cu raze X, este considerată de specialişti superioară metodei optice folosite de Reinhard Boehler în 1993, cu ajutorul căreia a obţinut un rezultat cu 1.000 de grade mai rece, pe baza observării recristalizării interpretate ca topire.

„Am conceput o nouă tehnică prin care un fascicul intens de raze X ale sincrotonului permit analizarea unei mostre, deducând dacă este solidă, lichidă sau parţial topită în mai puţin de o secundă, folosind un proces cunoscut sub numele de difracţie”, a explicat Mohamed Mezouar de la ESRF.×
Parteneri
x close