Descoperirea care schimbă istoria. Un mister vechi de 400 de ani, elucidat de oamenii de ştiinţă

de D.D.    |    16 Noi 2012   •   12:38
Descoperirea care schimbă istoria. Un mister vechi de 400 de ani, elucidat de oamenii de ştiinţă Foto: www.au.dk
Un mister vechi de 400 de ani a fost elucidat de doi cercetători - unul danez şi unul ceh. Este vorba despre moartea astronomului danez Tycho Brahe (1546 – 1601). Decesul acestui savant a fost provocat de cauze naturale, nu de otravă.

Osemintele savantului din secolul al XVI-lea au fost exhumate în noiembrie 2010, la Praga. Oamenii de ştiinţă sperau să afle dacă astronomul a fost asasinat, aşa cum afirmau anumiţi istorici.

"De atunci, o echipă de cercetători danezo-cehă a lucrat intens pentru a lămuri cauza morţii lui Tycho Brahe şi a exclus teoria potrivit căreia acesta ar fi murit în urma unei otrăviri cu mercur", se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul Universităţii din Aarhus.

Teoria otrăvirii cu mercur avea la bază analizele firelor de păr prelevate din barba savantului, realizate după o primă exhumare în 1901. Însă examinând acele fire de păr, oasele şi dinţii astronomului, cu tehnici mult mai avansate, Kaare Lund Rasmussen şi Jan Kucera au aflat că procentul de mercur din organismul acestuia era "normal" şi "cu siguranţă nu era destul de mare pentru a-i provoca moartea".

În plus, concentraţia de mercur a scăzut în apropierea morţii savantului, care s-a produs la 11 zile după declanşarea unei boli a cărei natură rămâne să fie determinată. Experţii continuă analizele dinţilor şi ele vor putea probabil să ofere anumite rezultate.

Legenda mai spune că Brahe avea un nas din aur sau din argint, o proteză pe care şi-a confecţionat-o după ce s-a rănit în timpul unui duel. Descoperirea unor fragmente de cupru şi zinc "ne fac să credem că proteza era făcută din bronz", se mai arată în comunicatul universităţii daneze.

Tycho Brahe a rămas în istorie, printre altele, pentru faptul că a descoperit, în 1572, o supernova în constelaţia Cassiopeia.


 

x close