Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea făcută acum 400 de ani de Galileo Galilei, explicată abia ACUM de cercetători. Ce se întâmplă dacă priveşti spre cer

Descoperirea făcută acum 400 de ani de Galileo Galilei, explicată abia ACUM de cercetători. Ce se întâmplă dacă priveşti spre cer

Descoperirea făcută acum 400 de ani de Galileo Galilei, explicată abia ACUM de cercetători. Ce se întâmplă dacă priveşti spre cer
de O.P.    |    12 Feb 2014   •   09:16

O iluzie optică, descoperită pentru prima oară de Galileo Galilei, în urmă cu 400 de ani, potrivit căreia Venus pare mai mare decât Jupiter atunci când cele două planete sunt observate cu ochiul liber, a fost explicată de cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă de la Colegiul de optometrie afiliat Universităţii din New York au constatat că această iluzie optică este o consecinţă a modului în care ochiul uman percepe lumina şi întunericul, ce are legătură cu felul în care sunt stabilite conexiunile neuronale pentru a distinge obiectele albe de cele negre, informează dailymail.co.uk.

Experimentele au fost realizate de Jens Kremkow şi colaboratorii acestuia, în laboratoarele Colegiului de optometrie, rezultatele fiind publicate în Proceedings of the National Academy of Science.

"Galileo a fost primul om de ştiinţă care a afirmat că ochiul uman deformează realitatea", a declarat doctorul Jose Manuel Alonso, din echipa de cercetare.

"El a observat că Venus părea un corp ceresc mult mai mare decât Jupiter, observat cu ochiul liber, şi că lucrurile stăteau exact invers când le privea cu telescopul", a precizat Jose Manuel Alonso.

Observate în mod direct, planetele păreau "extinse" şi aveau o "aură strălucitoare", astfel încât Venus părea chiar şi de zece ori mai mare decât Jupiter, chiar dacă, de fapt, Jupiter este de patru ori mai mare.

Fizicianul german din secolul al XIX-lea Hermann von Helmholtz s-a apropiat mai mult de adevăr când a afirmat că "iluzia de difuzare a luminii", după cum o denumise, era o consecinţă a senzaţiei pe care omul o are asupra obiectului, şi nu a sistemului optic al ochiului.

"Cele mai recente cercetări arată că senzaţia, folosită de Helmholtz pentru a explica iluzia de difuzare a luminii, este o reacţie «non-liniară» a sistemului vizual, când obiectele sunt prezentate pe un fundal întunecat", a spus cercetătorul american.

 

 

×
Subiecte în articol: descoperiri
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close