Antena 3 CNN Life Știinţă DEZASTRUL care ar putea înghiţi Delta Dunării. "Se va întâmpla foarte repede dacă nu se iau măsuri"

DEZASTRUL care ar putea înghiţi Delta Dunării. "Se va întâmpla foarte repede dacă nu se iau măsuri"

DEZASTRUL care ar putea înghiţi Delta Dunării. "Se va întâmpla foarte repede dacă nu se iau măsuri"
de O.P.    |    05 Dec 2014   •   11:36

Geologul Liviu Giosan, care lucrează pentru Woods Hole Oceanographic Institution, a publicat un articol în revista Nature, în care avertizează asupra riscului de inundaţii grave în unele zone de coastă, în urma creşterii nivelului mărilor.

În următorul secol, din cauza creşterii nivelului mărilor, multe regiuni de coastă vor fi complet distruse, inclusiv marile delte ale lumii, unde se află oraşe importante, cum ar fi Shanghai, Dhaka şi Bangkok.

Din păcate, multe delte mâloase, cum sunt deltele Dunării, Rhonului şi Ebrului, sunt mai joase comparativ cu deltele nisipoase, cum sunt cele ale fluviilor San Francisco din Brazilia şi Godavari din India.

Singura soluţie pentru salvarea acestor ecosisteme este creşterea nivelului solului în urma depunerii de sedimente.

Însă nu toate deltele vor dispune de suficiente sedimente pentru a se ridica cu peste 1 metru faţă de nivelul mării în următorii 100 de ani, după cum arată şi acest grafic realizat de cercetători. Delta Dunării, conform graficului, se află undeva la limită, între zona roşie şi cea albă.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close