Antena 3 CNN Life Știinţă Două cazuri fac senzaţie în lumea medicală. "Aveau HIV, dar s-au VINDECAT fără tratament"

Două cazuri fac senzaţie în lumea medicală. "Aveau HIV, dar s-au VINDECAT fără tratament"

Două cazuri fac senzaţie în lumea medicală. "Aveau HIV, dar s-au VINDECAT fără tratament"
de O.P.    |    05 Noi 2014   •   11:10

O vindecare spontană aparentă a fost înregistrată în cazul a doi bărbaţi infectaţi cu HIV, virusul care declanşează SIDA, iar acest fenomen neaşteptat s-ar datora integrării retrovirusului - degradat şi neutralizat - în ADN-ul celor doi pacienţi, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP. Cei doi pacienţi au fost infectaţi cu HIV fără să fie însă niciodată bolnavi de SIDA şi nu au prezentat niciodată concentraţii virale detectabile în sânge, notează autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost detaliate în publicaţia specializată Clinical Microbiology and Infection. Niciunul dintre cei doi pacienţi nu a urmat un tratament contra SIDA.

"Această cercetare reprezintă o nouă pistă către vindecare", a declarat Didier Raoult, profesor la Facultatea de medicină din Marsilia, specialist în microbiologie la Fondation Méditerranée Infection de Marseille (URMITE/CNRS/INSERM/IRD), coautor al studiului, alături de o altă echipă de medici, coordonată de profesorul Yves Lévy, cercetător la INSERM Créteil.

Analiza, realizată cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienţi. Cercetătorii au putut astfel să demonstreze că virusul era inactivat de un sistem care întrerupe informaţia furnizată de genele virusului. Acest sistem, denumit "codon-stop", determină stoparea procesului de sinteză a proteinelor, coordonat de o genă. Virusul devine astfel incapabil să se multiplice, dar rămâne prezent în ADN-ul pacienţilor.

×
Subiecte în articol: SIDA
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close