Antena 3 CNN Life Știinţă Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în Europa, în ultimii 25 de ani

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în Europa, în ultimii 25 de ani

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în Europa, în ultimii 25 de ani
13 Iul 2015   •   12:44

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice, în timp ce la nivelul Uniunii Europene consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% în ultimii 18 ani, iar ratele de reciclare a deșeurilor s-au ameliorat în fiecare țară, potrivit raportului "Mediul european - starea și perspectiva 2015' - SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu, scrie Agerpres.
 
"În 2015, Europa se află undeva la jumătatea drumului între inițierea politicii de mediu a UE la începutul anilor '70 și viziunea UE pentru 2050 de 'a trăi bine, în limitele planetei'. La baza acestei viziuni se află recunoașterea faptului că prosperitatea economică și bunăstarea Europei sunt intrinsec legate de mediul său natural — de la soluri fertile la un aer curat și o apă la fel de curată (...) Cât privește utilizarea eficientă a resurselor și economia cu emisii reduse de dioxid de carbon, tendințele pe termen scurt sunt mai încurajatoare. Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% din 1990 încoace, în pofida unei creșteri cu 45% a producției economice. Și alte presiuni asupra mediului au fost decuplate în termeni absoluți de creșterea economică. S-a redus utilizarea combustibililor fosili, la fel și emisiile unor poluanți generați de transporturi și industrie. Mai recent, consumul total de resurse în UE a scăzut cu 19% din 2007, se generează mai puține deșeuri și ratele de reciclare s-au ameliorat în aproape fiecare țară', se notează în documentul prezentat, luni, într-o conferință de specialitate organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pe de altă parte, raportul SOER 2015 relevă faptul că utilizarea combustibililor fosili s-a redus în ultimii ani, la fel și emisiile unor poluanți generați de transporturi și industrie.

"Politicile UE pentru combaterea schimbărilor climatice ilustrează această abordare: ambițiile globale ale politicilor sunt, în mare măsură, ghidate de obiectivul convenit la nivel internațional de menținere a încălzirii climatice la sub 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale. În Uniunea Europeană, aceasta se traduce în ținte globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (de exemplu reducerea emisiilor la nivelul UE cu 20% până în 2020 și cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990). La rândul său, acest lucru este legat de o serie de politici mai specifice, inclusiv directive privind comercializarea certificatelor de emisii, energia din surse regenerabile, eficiența energetică și altele', conform raportului.

În ceea ce privește capitalul natural al Europei, documentul realizat de AEM precizează faptul că acesta nu este încă protejat, conservat și ameliorat în concordanță cu ambițiile celui de "Al șaptelea program de acțiune pentru mediu'.

"Reducerea poluării a îmbunătățit în mod semnificativ calitatea aerului și a apei din Europa. Totuși, pierderea funcțiilor solului, degradarea terenurilor și schimbările climatice rămân preocupări majore care amenință fluxurile bunurilor și serviciilor de mediu ce stau la baza producției economice și a bunăstării Europei. O proporție mare a speciilor protejate (60%) și a tipurilor de habitate (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare, iar Europa nu se încadrează în cursul planificat pentru atingerea țintei sale globale vizând oprirea pierderii biodiversității până în 2020, deși unele ținte mai specifice sunt îndeplinite. Privind înainte, se așteaptă ca impactul schimbărilor climatice să se intensifice, iar factorii determinanți care stau la baza pierderii biodiversității sunt așteptați să persiste', se menționează în cercetarea AEM.

În mod similar, se notează în concluziile SOER 2015, cererea totală de alimente, furaje și fibre ar urma să urce cu circa 60% între momentul actual și 2050 (potrivit FAO, 2012), iar suprafața de teren arabil per persoană ar putea scădea cu 1,5% anual, dacă nu se inițiază schimbări majore de politici (FAO, 2009).

Agenția Europeană de Mediu /AEM/ este o instituție a Uniunii Europene, care are scopul de a sprijini dezvoltarea durabilă și de a contribui la îmbunătățirea semnificativă și cuantificabilă a stării mediului în Europa prin furnizarea de informații prompte, specifice, relevante și de încredere atât factorilor de decizie politică, cât și publicului. AEM este sprijinită în activitatea sa de către Rețeaua europeană de informare și observare a mediului (Eionet), formată din 39 de țări europene.

Raportul "Mediul european — starea și perspectiva 2015" — SOER 2015 — reprezintă o evaluare integrată a mediului european care conține, de asemenea, evaluări și date de la nivel mondial, regional și național, precum și comparații între țări.

SOER 2015 cuprinde două rapoarte și 87 de note informative online (denumite 'briefing'), după cum urmează: Raportul de sinteză și Raportul privind evaluarea tendințelor majore la nivel mondial, completate de 11 informări privind tendințele majore la nivel mondial, 25 de informări privind Europa, nouă informări cu comparații între țări, 39 de informări de țară (bazate pe rapoartele naționale privind starea mediului) și trei informări la nivel regional.


×
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close