Antena 3 CNN Life Știinţă Femeile - obiecte sexuale. De ce văd bărbaţii damele ca o "colecţie de părţi ale corpului"

Femeile - obiecte sexuale. De ce văd bărbaţii damele ca o "colecţie de părţi ale corpului"

Femeile - obiecte sexuale. De ce văd bărbaţii damele ca o "colecţie de părţi ale corpului"
Sursa foto: Foto: pokerfraudalert.com
26 Iul 2012   •   19:05

European Journal of Social Psychology a publicat un articol în care demonstrează că imaginile reprezentanţilor celor două sexe sunt procesate diferit de creier, bărbaţii fiind percepuţi ca un întreg, iar femeile ca o "colecţie" de părţi ale corpului, scrie dailymail.co.uk.

Acest lucru este valabil atât pentru creierul feminin, cât şi pentru cel masculin, potrivit noului studiu, ale cărui rezultate ar putea explica de ce femeile sunt adesea tratate ca obiecte sexuale.

Cercetătorii de la University of Nebraska-Lincoln au descoperit că, în faţa unor imagini ale unor bărbaţi, creierul uman, indiferent de sex, tinde să se bazeze mai mult pe o procesare cognitivă "globală", o metodă mintală în care persoana este percepută ca un întreg.
   
În acelaşi timp, imaginile femeilor sunt adesea subiectul unei procesări cognitive "locale", adică perceperea ca un ansamblu de părţi.
   
Cercetătorii au comparat aceste moduri de procesare a imaginilor cu modul în care este perceput un puzzle comparativ cu o imagine întreagă.
   
Acest studiu este primul care face o asociere dintre astfel de procese cognitive şi teoria obiectificării sexuale, spune Sarah Gervais, profesor de psihologie şi principalul autor al studiului.
 
Pentru acest studiu, voluntarilor le-au fost prezentate zece imagini cu bărbaţi şi femei, complet îmbrăcaţi, fotografiaţi de la cap la genunchi, în picioare, cu ochii spre camera de filmat.
   
După o scurtă pauză, voluntarii au văzut noi imagini paralele pe monitor, unele originale şi unele uşor modificate incluzând o parte sexuală a corpului. Ei au fost rugaţi să să indice repede care dintre cele două imagini aproape identice a fost prezentată în prima parte a experimentului.
   
Rezultatul a fost unul clar: părţile sexuale ale femeilor au fost mai uşor recognoscibile când au fost prezentate izolate decât în contextul întregului corp. În cazul bărbaţilor s-a întâmplat invers, părţile sexuale fiind mai uşor recognoscibile în contextul întregului corp.
   
Rezultatele au fost aceleaşi atât pentru voluntari, cât şi pentru voluntare.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close