Antena 3 CNN Life Știinţă Hărți uluitoare care arată ce s-a întâmplat cu întinderile de apă de pe suprafața Pământului, în ultimii 32 de ani

Hărți uluitoare care arată ce s-a întâmplat cu întinderile de apă de pe suprafața Pământului, în ultimii 32 de ani

Hărți uluitoare care arată ce s-a întâmplat cu întinderile de apă de pe suprafața Pământului, în ultimii 32 de ani
Sursa foto: Foto: European Commission - Join Research Centre 2016
08 Dec 2016   •   20:45

O echipă de cercetători europeni a reușit să cartografieze toate întinderile de apă de pe suprafața Pământului, folosind peste trei milioane de imagini de satelit, scrie Daily Mail.

Hărțile de înaltă rezoluție rezultate dezvăluie modul în care procesele naturale, dar și activitatea umană, au modificat dramatic distribuția globală a apei în ultimii 32 de ani.

Din 1984 și până în prezent, Pământul a pierdut aproape 90.000 de kilometri pătrați de apă, dar a câștigat, de asemenea, apă permanentă în aproape toate regiunile continentale.

Aceste modificări sunt determinate în primul rând de secetă, crearea de rezervoare, precum și de procesul de extracție a apei, explică cercetătorii, într-un studiu publicat in revista Nature.

Echipa, care a fost condusă de Jean-François Pekel, de la Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene, a analizat mai mult de trei milioane de imagini de satelit din perioada 1984 - 2015.

Cu o precizie uluitoare, echipa a reușit să cuantifice modificările în distribuția apei de la o lună la alta.

Potrivit rezultatelor studiului, dintre cei 90.000 de kilometri pătrați de apă care au dispărut de pe suprafața globală, mai mult de 70 la sută au dispărut din Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close