Antena 3 CNN Life Știinţă Inventatorul Ioan Grosu şi titirezul controlabil din... Armăşoaia

Inventatorul Ioan Grosu şi titirezul controlabil din... Armăşoaia

Inventatorul Ioan Grosu şi titirezul controlabil din... Armăşoaia
Sursa foto: Foto: premiileinovatiei.ro
01 Aug 2013   •   12:44
Numele nu este al unui nou SF, ci istoria pe foarte scurt a unei vieți de inventator. Este vorba despre Ioan Grosu, născut în Armășoaia (Vaslui), fizician de renume și inventator neobosit. A absolvit Facultatea de Fizică, are un doctorat în fizică (1982) și numeroase premii și distincții. Este membru al “Romanian Society of Pure and Applied Biophysics”.

Ioan Grosu ne-a mărturisit că pentru inventică a pornit nu de pe băncile facultății, ci de la catedră. Recunoaște că i-a fost greu să învețe să scrie o aplicație pentru o invenție, dar nu-i pare rău. A fost ghidat mereu de etică profesională: l-a ajutat și propulsat.

Inventatorul a vrut să abandoneze drumul inventici încă de la început: “nu am avut bani de taxă pentru a-mi breveta invenția”, admite Ioan Grosu. Asta nu l-a împiedicat, totuși, să muncească tot mai mult, nelăsând nimic la voia întâmplării. “O fi avut și întâmplarea vreun rol, dar munca serioasă este ceea ce te duce înainte”. Nimic mai adevărat, cel puțin în cazul dlui.Grosu: între idee și realizare, inventatorul nostru muncește chiar și 20-30 de ani.

Ioan Grosu are o relație specială cu timpul. Cea mai frumoasă descriere a acestei relații este faptul că inventatorul a reușit să “închidă” o buclă temporală de 2000 de ani prin inventarea titirezului controlabil. A realizat acest lucru în Laboratorul de Fizică Didactică de la Facultatea de Bioinginerie Medicală, UMF Iași, în 2 mai 2006. Este și creatorul unei invenții extrem de populare: curcubeul de grădină.

Citeşte un interviu cu inventatorul Ioan Grosu pe PremiileInovatiei.ro.

Mai multe detalii despre Premiile inovatiei romanesti 2013, pe www.premiileinovatiei.ro.

Citește și: Mircea Tudor, medaliatul cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva, inventa aparate pe care nu și le putea permite din magazin


Citeşte şi: Inventatorul Aurel Enache: Inventica nu e o cursă cu obstacole

Citeşte şi: Inventatorul Emanuel Vamanu: Mă consider în primul rând produsul destinului




×
Parteneri
Guvernul taie 50% din sporurile bugetarilor care nu atrag bani europeni
x close