Antena 3 CNN Life Știinţă Lumea cercetătorilor este cu ochii pe România. Descoperirea din Transilvania care datează de acum 68 de MILIOANE de ani

Lumea cercetătorilor este cu ochii pe România. Descoperirea din Transilvania care datează de acum 68 de MILIOANE de ani

Lumea cercetătorilor este cu ochii pe România. Descoperirea din Transilvania care datează de acum 68 de MILIOANE de ani
de O.P.    |    05 Feb 2013   •   10:47

Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit în România oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din perioada dinozaurilor, care a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani şi care avea o anvergură a aripilor de aproape 3 metri, scriu jurnaliştii de la LiveScience.com.

Osemintele au fost găsite în zona Sebeş-Glod din Bazinul Transilvaniei, un loc recunoscut pentru varietatea de fosile ce datează din Cretacicul Târziu.

Printre descoperirile făcute în această zonă se numără şi cele de crocodilomorfi (rude străvechi ale crocodililor), mamifere, ţestoase şi dinozauri ca sauropodul pitic Magyarosaurus Dacus.

Oamenii de ştiinţă au botezat noua reptilă Eurazhdarcho Langendorfensis şi susţin că aceasta a aparţinut unui grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.

Aceste creaturi preistorice au trăit printre dinozauri şi au dispărut aproximativ în aceeaşi perioadă cu aceştia, dar nu erau dinozauri.

"Aceştia (fosilele descoperite în România) erau pterozauri cu gâtul şi ciocul lungi, iar aripile erau puternice şi se adaptau cu repeziciunea zborului planat. Însă, după ce am studiat fosilele am realizat că aceste exemplare puteau să îşi folosească şi cele patru membre, atunci când îşi strângeau aripile", a declarat, într-un comunicat, Darren Naish, paleontolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie. 






×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close