Antena 3 CNN Life Știinţă Meteorologii sunt în ALERTĂ. Vezi anunţul pe care l-au făcut ieri

Meteorologii sunt în ALERTĂ. Vezi anunţul pe care l-au făcut ieri

Meteorologii sunt în ALERTĂ. Vezi anunţul pe care l-au făcut ieri
de O.P.    |    03 Mai 2013   •   08:29

Organizaţia mondială de meteorologie (OMM), agenţie aparţinând ONU, s-a declarat joi alarmată de "topirea record a gheţarilor în Oceanul Arctic, în perioada august-septembrie", potrivit raportului anual asupra climei pentru 2012, publicat la Geneva, relatează AFP.
  
OMM a mai confirmat că anul 2012 se încadrează printre cei zece cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată, de la începutul cercetărilor, în 1850.
  
Recordul precedent de topire a banchizei datează din anul 2007.
  
În 2012, topirea record a banchizei arctice, constatată în august-septembrie s-a tradus prin date inferioare valorii de 18% a precedentului record din 2007, de 4,18 milioane de kilometri pătraţi.
  
"Datele de anul acesta indică o diminuare de 49% în comparaţie cu media minimelor din perioada 1979-2000", precizează OMM.
  
Calota glaciară din Groenlanda a fost şi ea "topită foarte puternic la începutul lunii iulie", atingând valoarea de 97% la mijlocul lui iulie, fiind vorba despre cea mai importantă topire de la începutul observaţiilor din satelit, demarate în urmă cu 34 de ani".
  
"Este un semn îngrijorător al încălzirii globale", a declarat secretarul general al OMM, francezul Michel Jarraud.
  
În 2012 s-au produs şi alte fenomene extreme, precum seceta şi cicloanele tropicale. Variabilitatea naturală a climei a provocat aceste extreme, însă caracteristicile fizice ale acestor fenomene meteorologice şi climatice rezultă din ce în ce mai mult din schimbările climatice", a adăugat el.
  
Pentru a ilustra această schimbare climatică, OMM a invocat faptul că furtunile de coastă, precum Sandy, produc în prezent importante inundaţii de coastă. Nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri începând cu 1880, a precizat OMM.
 

×
Subiecte în articol: oceanul arctic
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close