Antena 3 CNN Life Știinţă Misterul energiei ÎNTUNECATE, scos la "lumină" de astronomi. Ce au descoperit recent

Misterul energiei ÎNTUNECATE, scos la "lumină" de astronomi. Ce au descoperit recent

Misterul energiei ÎNTUNECATE, scos la "lumină" de astronomi. Ce au descoperit recent
de O.P.    |    10 Ian 2014   •   09:21

O nouă hartă extrem de exactă a Universului oferă noi informații despre proprietățile energiei întunecate, misterioasa forță despre care se crede că impune extinderea accelerată a Universului, conform SPACE.com.

O echipă de cercetători din cadrul proiectului de cercetare BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) a determinat distanțele până la galxii aflate la peste 6 miliarde de ani lumină distanță, cu o marjă de eroare de 1%, o măsurătoare de o acuratețe fără precedent.

"Nu există prea multe lucruri în viața noastră de zi cu zi de care puteam fi siguri cu o marjă de eroare de doar 1%", a precizat într-un comunicat de presă David Schlegel, fizician la Laboratorul Național Lawrence Berkeley și coordonator al proiectului BOSS. "Acum cunosc dimensiunile Universului mai bine decât le știu pe cele ale casei în care locuiesc", a mai adăugat el.

Echipa care lucrează în cadrul proiectului BOSS a reușit să cartografieze locațiile a peste 1,2 milioane de galaxii și a descoperit că această măsurătoare confirmă ideea existenței unei "constante cosmologice" — o idee ce a fost lansată de Albert Einstein — și anume că energia întunecată a rămas constantă de-a lungul istoriei Universului.

"Încă nu înțelegem ce este energia întunecată, dar putem să-i măsurăm proprietățile", a declarat Daniel Eisenstein, astronom la Universitatea Harvard și participant la proiectul BOSS.

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close