Antena 3 CNN Life Știinţă Mormânt vechi de 5000 de ani, descoperit în Prahova. Obiectele găsite în interior au contrariat arheologii

Mormânt vechi de 5000 de ani, descoperit în Prahova. Obiectele găsite în interior au contrariat arheologii

Mormânt vechi de 5000 de ani, descoperit în Prahova. Obiectele găsite în interior au contrariat arheologii
Sursa foto: sursa: foto arhiva
27 Oct 2015   •   15:12

Arheologii au descoperit in Prahova un mormant vechi de 5 mii de ani si mare le-a fost surpriza sa gaseasca, langa osemintele celui ingropat acolo, probabil o capetenie de vaza, mai multe podoabe de pret, potrivit stirileprotv.ro.
Printre ele, un pandantiv si un COLAN din cupru masiv. Ambele dateaza din Epoca Bronzului, iar mormantul a fost descoperit intamplator, cand se faceau sapaturi pentru o viitoare o fabrica. Lucrarile au fost oprite imediat, iar arheologii sunt lasati sa-si continue investigatiile.

Mormantul, vechi de 5 mii de ani, era inconjurat de un cerc din piatra iar pozitia osemintelor, chircite pe partea dreapta, este specifica epocii bronzului.

"Inventarul funerar este important, mai multe podoabe de cupru, lucru destul de rar", a explicat unul dintre arheologi.

Arheologii au fost intrigati de pandantivul cu o forma similara cu a ochelarilor de astazi. Despre acesta specialiştii afirmă că s-au descoperit relicve asemănătoare din Caucaz pana in Franta.

Urmeaza ca specialistii sa dateze osemintele, prin testarea cu radio-carbon, iar datele culese sunt esentiale pentru studierea civilizatiile primitive din zona noastra.

In Prahova sunt cartografiate de arheologi peste 100 de morminte foarte vechi. Doar patru au fost cercetate pana acum.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close