NASA se pregătea să-i încheie misiunea când Cassini a transmis ceva incredibil. Ce a detectat sonda în inelele lui Saturn - e o descoperire majoră

de D.G.    |    19 Oct 2017   •   10:25
NASA se pregătea să-i încheie misiunea când Cassini a transmis ceva incredibil. Ce a detectat sonda în inelele lui Saturn - e o descoperire majoră foto: Pixabay.com

Inele imense ale lui Saturn sunt ţinute în această formă de către ''un grup'' de luni ale căror efecte gravitaţionale cumulative previn împrăştierea particulelor care orbitează. Aceasta este doar una dintre descoperirile realizate de specialişti privind planeta, după analizarea informaţiilor colectate în ultima etapă a misiunii Cassini.

În urma pătrunderii lui Cassini în atmosfera lui Saturn au fost colectate primele măsurători directe ale atmosferei superioare a planetei, potrivit Descopera.

Datele furnizate de instrumentele sondei sugerează că moleculele din inelele lui Saturn se propagă către planetă sub forma unei ploi, iar ingredientele din inele sunt mult mai complexe decât se credea anterior. În afară de apă, din care sunt compuse în mare parte inelele, instrumentele au observat şi molecule volatile de metan. Informaţiile din timpul trecerii la cele mai joase altitudini sugerează existenţa unui proces mult mai complex. Conform echipei din cadrul proiectului Cassini, sonda a reuşit să identifice noi detalii privind trăsăturile inelelor cunoscute ca elice.

Parteneri
x close