Antena 3 CNN Life Știinţă "Noua SIDA" ameninţă omenirea. O boală misterioasă a fost descoperită în Asia şi SUA

"Noua SIDA" ameninţă omenirea. O boală misterioasă a fost descoperită în Asia şi SUA

"Noua SIDA" ameninţă omenirea. O boală misterioasă a fost descoperită în Asia şi SUA
28 Aug 2012   •   09:40

Cercetatorii au descoperit o afecţiune necunoscută până în prezent care afectează tot mai mulţi oameni din Asia şi Statele Unite, şi care prezintă simptome asemănătoare cu cele provocate de SIDA, cu toate că persoanele în cauză nu sunt infectate cu virusul HIV.
.
Sistemul imunitar al bolnavilor este atât de afectat încât devine incapabil să apere organismul de germenii patogeni la care oamenii sănătoşi, în general, rezistă. Nu se ştie ce anume declanşează boala, dar se pare că nu este contagioasă, scrie nydailynews.com.

“Este un alt tip de imunodeficienţă dobândită, care nu este ereditară şi apare la adulţi, dar nu se răspândeşte precum SIDA, printr-un virus”, a spus dr. Sarah Browne, cercetător la Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase din SUA.

Ea a luat parte, alături de oameni de ştiinţă din Thailanda şi Taiwan, la un studiu amplu despre această boală. În aceste două ţări au fost identificate cele mai multe cazuri de boală, începând cu anul 2004.

Cercetătorii susţin că este posibil ca o infecţie să declanşeze această afecţiune, cu toate că afecţiunea în sine nu se transmite de la om la om, este de părere şi dr. Dennis Maki, un specialist din cadrul Universităţii din Wisconsin, care a studiat cel puţin trei pacienţi suferinzi de noua afecţiune.

Boala se declanşează în jurul vârstei de 50 ani, dar nu are caracter familial, ceea ce-i face pe specialişti să concluzioneze că este puţin probabil ca o singură genă să fie responsabilă de apariţia ei.

Kim Nguyen, 62 de ani, o croitoreasă din Vietnam, care s-a mutat în 1974 în Statele Unite, statul Tennessee, a fost diagnosticată cu această boală. In 2009 era foarte grav bolnavă; avea febră mare, infecţia îi cuprinsese şi oasele şi prezenta multe alte simptome grave. A fost bolnavă, cu perioade de ameliorare şi recăderi repetate, timp de mai mulţi ani, iar în acest interval a vizitat Vietnamul în anii 1995 şi 2009.

Aceasta femeie a fost printre primele persoane diagnosticate cu boala misterioasă.

Spre deosebire de SIDA, care afectează celulele care au grijă de sistemul nostru imunitar, această noua boală nu are niciun efect asupra acestor celule.

×
Parteneri
Florin Piersic, vizitat la spital de Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila
x close