Antena 3 CNN Life Știinţă Nu e frumos, dar e sănătos. Reflexul care îți salvează viața

Nu e frumos, dar e sănătos. Reflexul care îți salvează viața

Nu e frumos, dar e sănătos. Reflexul care îți salvează viața
Sursa foto: Foto: pixabay.com
15 Feb 2016   •   16:10

Probabil ca parintii ti-au spus ca nu este frumos sa oftezi in compania musafirilor sau au crezut ca ai griji importante specifice copilariei care te apasa sufleteste. Acum ii poti suna pentru a le explica faptul ca oftatul este un reflex crucial care mentine sanatatea plamanilor si ca cercetatorii tocmai au descoperit intrerupatorul din creier care-l controleaza.

Echipa a identificat mici clustere de neuroni in creier care transforma inspiratiile normale in oftat atunci cand plamanii tai au nevoie de un mic ajutor si fac asta odata la 5 minute chiar daca esti trist sau nu.

“Spre deosebire de un pacemaker care regularizeaza ritmul respiratiei, centrul respiratiei din creier controleaza si cum inspiram aerul. Este compus din mai multe tipuri de neuroni. Fiecare functioneaza ca un buton care activeaza anumite tipuri de inspiratie. Un buton programeaza respiratii normale, altul oftat, iar celelalte ar fi pentru cascat, stranut, tusit si chiar ras ori plans.” – Mark Krasnow, Stanford University School of Medicine.

Citiți mai mult pe soundofscience.ro.

×
Subiecte în articol: descoperire
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close