Antena 3 CNN Life Știinţă O cometă a lovit Pământul. Aşa arată craterul uriaş lăsat în urmă

O cometă a lovit Pământul. Aşa arată craterul uriaş lăsat în urmă

O cometă a lovit Pământul. Aşa arată craterul uriaş lăsat în urmă
de O.P.    |    21 Noi 2014   •   08:04

Al doilea crater de impact ca dimensiuni din lume, Bazinul Sudbury din Canada, produs în urmă cu peste 1,8 miliarde de ani, este rezultatul impactului cu o cometă, conform concluziilor unui nou studiu, informează LiveScience.com.

Acest studiu risipește misterul legat de originea acestei uriaș crater cu formă aproape eliptică, ce măsoară aproximativ 60/30 kilometri și este localizat la marginea orașului Sudbury, din Ontario, Canada.

Încă de la descoperirea unor bogate zăcăminte de cupru, nichel, paladiu și alte metale de mare valoare de la sfârșitul secolului XIX, oamenii de știință au început să se întrebe cum s-a format această gigantică gaură în sol, conform unuia dintre co-autorii acestui nou studiu, Joseph Petrus, geolog la Universitatea Laurentian din Sudbury.

Cercetătorii știau că este vorba de un crater de impact pornind de la o serie de caracteristici precum fragmente de rocă cimentate unele de altele dar și prezența unei structuri conice repetitive de striații în rocă.

În anii '60 — '70 geologii au datat mai multe mostre de rocă și au ajuns la concluzia că impactul aflat la originea acestui crater s-a produs în urmă cu 1,9 — 1,6 miliarde de ani. Datări mai recente, bazate pe analiza vârstei zirconului care s-a cristalizat din rocile topite în urma impactului, au estimat că acest eveniment s-a produs în urmă cu 1.849,5 milioane de ani, conform unui articol publicat în 2008 de revista Geology.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close