O măsura simplă ar diminua considerabil încălzirea globală. "Să facem asta până în 2050"

de O.P.    |    23 Sep 2014   •   09:37
O măsura simplă ar diminua considerabil încălzirea globală. "Să facem asta până în 2050"
Renunțarea treptată, până în 2050, la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie ar contribui substanțial la limitarea fenomenului de încălzire globală, estimează un studiu publicat luni, în ajunul summitului ONU referitor la schimbările climei, care va avea loc la New York, informează AFP.

Această măsură ar putea ajuta la atingerea obiectivului propus de Națiunile Unite de a limita la 2 grade Celsius creșterea temperaturii globului până în anul 2100 prin comparație cu perioada preindustrială.

Înlocuindu-se cărbunele cu surse regenerabile de energie, temperatura medie ar putea crește cu numai 3,2 grade Celsius până în anul 2100 și nu cu 3,7 grade Celsius, susține Climate Action Tracker (CAT), sistem de măsurare realizat de mai multe organizații neguvernamentale care monitorizează eforturile statelor lumii de a limita emisiile de gaze cu efect de seră care duc la încălzirea planetei.

Acest scenariu pare însă destul de puțin probabil având în vedere tendințele actuale, conform cărora emisiile de CO2 legate de producerea de energie electrică pe bază de cărbune ar urma să crească cu 20% până în 2020 și cu 35% până în 2030. Situația se explică prin faptul că mai multe țări în curs de dezvoltare preferă folosirea cărbunelui întrucât este un procedeu mai ieftin.

x close