Antena 3 CNN Life Știinţă O nouă amenințare pentru ecosistemul antarctic se ridică din adâncuri

O nouă amenințare pentru ecosistemul antarctic se ridică din adâncuri

O nouă amenințare pentru ecosistemul antarctic se ridică din adâncuri
29 Sep 2015   •   12:15

Apele de mică adâncime ale platformei continentale antarctice oferă un habitat pentru numeroase forme de viață, de la fragile stele de mare în culori vii până la arici de mare violeți și numeroase alte creaturi care de care mai ciudate. În prezent, pentru prima oară în ultimii 30 de milioane de ani, acest fragil ecosistem antarctic este amenințat de pătrunderea unui prădător marin alogen: crabul regal.

Aceste crustacee care iubesc apele reci de adâncime migrează spre apele antarctice de suprafață din cauza încălzirii climatice, informează Agerpres.ro.

Din cauza gheții, apele de mică adâncime ale platformei continentale erau de obicei cu câteva grade mai reci decât apele de adâncime din largul coastelor continentului înghețat de sud, ceea ce a făcut ca acești crabi gigantici să rămână în habitatul lor abisal obișnuit. Însă, în ultimii 50 de ani, media temperaturii apei din zonă a crescut cu 1,5 grade Celsius — creștere de două ori mai mare decât media globală — ceea ce le-a oferit o șansă acestor crabi să-și extindă habitatul.

Acești crabi reprezintă o amenințare pentru lanțul trofic din apele antarctice de mică adâncime, unde trăiesc stele de mare, arici de mare și melci care nu dispun de sisteme naturale de apărare împotriva acestor crustacee capabile să spargă cochilii, conform biologului Richard Aronson de la Institutul Tehnologic din Florida.

Mai mult pe Agerpres.ro.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close