Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire îngrijorătoare: Patru tipuri de gaze noi care DISTRUG stratul de ozon

de D.D.    |    10 Mar 2014   •   17:38
Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire îngrijorătoare: Patru tipuri de gaze noi care DISTRUG stratul de ozon Foto: www.smh.com.au
Oamenii de ştiinţă au identificat în atmosfera terestră patru noi gaze fluorurate care distrug stratul de ozon. Trei dintre acestea aparţin familiei CFC (clorofluorocarburi), interzise din 2010. Potrivit cercetătorilor citaţi de AFP, gazele s-au acumulat în atmosferă începând din anii '60.

Substanţele creează celebra gaură din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse între altitudini de 20 şi 50 kilometri şi care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete.

"Studiul nostru a pus în evidenţă patru gaze care nu se găseau deloc în atmosferă până în anii 1960, fapt care sugerează că au fost emise de activitatea umană", au precizat oamenii de ştiinţă, specialişti în probleme care ţin de mediul înconjurător.

Ei au analizat eşantioane de aer nepoluate colectate în Tasmania între 1978 şi 2012 şi eşantioane de zăpadă din Groenlanda.

"Identificarea acestor patru gaze noi este foarte îngrijorătoare, întrucât ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon", estimează cercetătorii.

Originea gazelor nu a fost identificată, însă anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide şi solvenţi pentru curăţarea componentelor electronice.

Diferenţele de concentraţii indică faptul că aceste gaze au fost emise în principal în emisfera nordică.

Peste 74.000 de tone de aceste noi gaze s-au acumulat în atmosferă până în 2012. Este totuşi o cantitate foarte mică, în comparaţie cu emisiile de CFC care erau de mai multe milioane de tone în anii '90.

Până în prezent, şapte tipuri de CFC şi şase tipuri de HCFC erau cunoscute pentru efectele lor distrugătoare asupra ozonului.

Stratul de ozon a încetat să se subţieze la sfârşitul anilor '90 şi anumite semnale indică faptul că a început să se refacă, a precizat unul dintre autorii acestui studiu, Johannes Laube de la Şcoala de ştiinţe de mediu de la University of East Anglia.


 

 

Alegeri 2020
Parteneri
x close