Antena 3 CNN Life Știinţă Premieră în industria spaţială. Sonda Rosetta va plasa un robot pe suprafaţa unei comete

Premieră în industria spaţială. Sonda Rosetta va plasa un robot pe suprafaţa unei comete

Premieră în industria spaţială. Sonda Rosetta va plasa un robot pe suprafaţa unei comete
Sursa foto: Foto: www.space-airbusds.com
11 Noi 2014   •   15:25
O premieră în industria spaţială va avea loc miercuri, când sonda spaţială europeană Rosetta va încerca să plaseze robotul Philae pe suprafaţa cometei Ciurimov-Gherasimenko, relatează AFP.

Misiunea, începută în 2004, odată cu lansarea sondei Rosetta, încearcă să descifreze evoluţia Sistemului Solar după naşterea acestuia, întrucât cometele sunt considerate adevărate "vestigii" ale materiei spaţiale primitive.

Operaţiunea de plasare a robotului va fi realizată în aproximativ şapte ore, la o distanţă de 511 milioane de kilometri de Terra.

Philae, un robot-laborator cu greutatea de 100 de kilograme, se va desprinde de sonda Rosetta miercuri, la ora 08.35 GMT, la o distanţă de 20 de kilometri de suprafaţa cometei.

Desprinderea robotului de sondă trebuie să se producă însă "în momentul potrivit, în poziţia corectă din spaţiu, la altitudinea corectă şi la viteza corectă"."Cea mai mică greşeală s-ar traduce printr-o eroare semnificativă în ceea ce priveşte poziţionarea robotului pe suprafaţa cometei", a avertizat Andrea Accomazzo.

 

×
Subiecte în articol: sonda spatiala cometa
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close