Antena 3 CNN Life Știinţă Privește cerul! Pe 9 mai va avea loc un fenomen astronomic unic până în 2019!

Privește cerul! Pe 9 mai va avea loc un fenomen astronomic unic până în 2019!

Privește cerul! Pe 9 mai va avea loc un fenomen astronomic unic până în 2019!
Sursa foto: Foto: Observatorul Astronomic
07 Mai 2016   •   10:30

Sucevenii sunt aşteptaţi luni, la Observatorul Astronomic al Universităţii ''Ştefan cel Mare'', să vadă tranzitul planetei Mercur pe discul solar, fenomen astronomic unic până în 2019.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de Observatorul din Suceava, pe data de 9 mai va avea loc tranzitul planetei Mercur pe discul solar. Tranzitul începe la ora 13,15 şi se încheie la ora 20,37.

"Tranzitul lui Mercur se produce atunci când această planetă se situează între Pământ şi Soare; Mercur este atunci vizibil sub forma unui mic punct negru traversând prin faţa discului solar. Tranzitul lui Mercur pe discul solar are loc cu o frecvenţă de 13 - 14 ori pe secol. Tranzitul se poate produce în luna mai la intervale de 13 sau 33 de ani sau în luna noiembrie la intervale de 7, 13 sau 33 de ani. Pentru tranzitul din luna mai planeta Mercur este aproape de afeliu, având un diametru unghiular de 12 secunde de arc, în timp ce în cazul tranzitului din luna noiembrie planeta este aproape de periheliu, având un diametru unghiular de 10 secunde de arc", precizează sursa citată.

Conform comunicatului, ultimul tranzit a avut loc în 2006, iar următorul va avea loc în 2019.

În condiţii de cer senin, Observatorul Astronomic USV va organiza observaţii prin intermediul unui telescop prevăzut cu filtru solar asupra acestui fenomen astronomic.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close