Antena 3 CNN Life Știinţă RECORD de poluare în lume. "Clima e pe cale să se schimbe. Condiţiile meteo vor fi extreme"

RECORD de poluare în lume. "Clima e pe cale să se schimbe. Condiţiile meteo vor fi extreme"

RECORD de poluare în lume. "Clima e pe cale să se schimbe. Condiţiile meteo vor fi extreme"
de O.P.    |    10 Sep 2014   •   07:33

Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat marţi, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU.

"Clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili", a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră.

Observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării "dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013", scrie OMM.

În plus, observaţiile relevă că nivelul creşterii dioxidului de carbon (CO2) atmsferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Din acest buletin OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă (ca de exemplu CO2, CH4 şi NH20).

În 2013, concentraţia de CO2 în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.

×
Subiecte în articol: poluare
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close