Antena 3 CNN Life Știinţă Satelitul se va prăbuşi pe Terra în următoarele trei săptămâni. "Nu ştim nici momentul exact, nici locul în care va cădea"

Satelitul se va prăbuşi pe Terra în următoarele trei săptămâni. "Nu ştim nici momentul exact, nici locul în care va cădea"

Satelitul se va prăbuşi pe Terra în următoarele trei săptămâni. "Nu ştim nici momentul exact, nici locul în care va cădea"
Sursa foto: Foto: cumbriansky.wordpress.com
21 Oct 2013   •   18:00

Satelitul GOCE, lansat în 2009 pentru a cartografia variaţiile înregistrate de gravitaţia terestră, şi-a epuizat luni rezerverele de carburant şi se va prăbuşi pe Terra în următoarele trei săptămâni, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP.

"Credem că acest lucru se va întâmpla nu mai devreme de două săptămâni şi nu mai târziu de trei săptămâni", a declarat Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii GOCE.

Rezervele de carburant s-au epuizat luni, în jurul orei 03.20 GMT. ESA a anunţat într-un comunicat "încheierea misiunii" acestui satelit.

Conform ESA, cea mai mare parte din corpul satelitului, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra la intrarea în atmosferă. Este posibil ca mai multe resturi "de talie mică" să ajungă la suprafaţa Terrei.

"Nu putem încă să prezicem nici momentul, nici locul în care acestea vor cădea", a adăugat ESA, întrucât satelitul nu va mai fi controlat în acele momente de operatorii săi. Zona care ar putea fi afectată va fi totuşi cunoscută cu o precizie mai mare pe măsură ce se apropie momentul intrării în atmosferă.


×
Subiecte în articol: satelit
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close