Antena 3 CNN Life Știinţă Savanţii ruşi vor să congeleze ADN-urile tuturor vieţuitoarelor de pe Pământ

Savanţii ruşi vor să congeleze ADN-urile tuturor vieţuitoarelor de pe Pământ

Savanţii ruşi vor să congeleze ADN-urile tuturor vieţuitoarelor de pe Pământ
Sursa foto: Foto: www.barcode-labels.com
29 Dec 2014   •   18:11

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova vor să creeze o nouă arcă a lui Noe. Oamenii de ştiinţă intenţionează să congeleze fragmente de ADN prelevate din toate vieţuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Terra, relatează Daily Mail.

Universitatea rusă a primit deja cea mai mare finanţare din partea autorităţilor centrale pentru instituţiile de învăţământ superior, cu scopul de a demara acest proiect de amploare. Proiectul va fi finalizat în 2018 şi se va desfăşura într-un complex ştiinţific amenajat pe o suprafaţă totală de 430 kilometri pătraţi.

Savanţii ruşi au primit o finanţare de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari) pentru acest proiect.

"Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare - o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut", a declarat Viktor Sadivnichy, rectorul Universităţii de Stat din Moscova.

"Proiectul va conţine şi sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaş în istoria Rusiei, care va deveni prima naţiune din lume care realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală", a adăugat el.

Numărul băncilor de ADN a crescut în ultimul deceniu, graţie noilor descoperiri tehnologice şi a creşterii nivelului de îngrijorare în comunitatea ştiinţifică în legătură cu extincţia speciilor de pe Terra. Aceste bănci de ADN sunt cunoscute şi sub denumirea de "Grădini zoologice congelate", iar cea mai cunoscută dintre ele se află în oraşul american San Diego. Banca de ADN din San Diego deţine deja 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.

Şi Marea Britanie a implementat un proiect asemănător, numit Frozen Ark Project (Proiectul Arca Îngheţată). Frozen Ark Project deţine o colecţie remarcabilă de 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care peste 7.000 aparţin unor specii aflate pe "lista roşie" a animalelor ameninţate cu dispariţia.

Proiectul rusesc nu este însă singurul de acest gen demarat în secolul al XXI-lea. Un depozit aflat în sălbăticia din Siberia foloseşte temperaturile scăzute din permafrostul siberian pentru a conserva seminţe şi celule de plante pentru cel puţin 100 de ani de acum înainte.

Cel puţin 1,5 milioane de seminţe de plante vor fi depozitate în unitatea de criogenie din Iakutsk, care va proteja multe dintre cele mai importante plante de pe Terra, inclusiv cele ameninţate cu dispariţia.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close