"Sporirea riscului de inundatii in urmatoarele decenii pune in pericol locuitorii din New York si New Jersey, regiuni dens populate, puternic industrializate si cu o infrastructura dezvoltata. Studiul nostru arata ca este nevoie de masuri concrete pentru gestionarea acestor riscuri si, in special, pentru protejarea populatiei de consecintele inundatiilor", a atras atentia Benjamin Horton, unul dintre autorii raportului

Horton si colegii lui au ajuns la aceasta concluzie deloc imbucuratoare dupa ce au analizat modul in care s-a modificat nivelul marii in ultimii 2000 de ani in respectivele zone. Datele astfel obtinute au fost comparate ulterior cu evolutia din ultimul mileniu a gradului de intensitate a uraganelor in Oceanul Atlantic.

Pornind de la aceste informatii, echipa lui Horton au pus la punct un model computerizat al climei din New York si imprejurimi, care a permis o estimare a frecventei cu care se vor produce marile uragane in acest colt al Statelor Unite. Astfel, s-a constatat ca, daca in epoca preindustriala aceste fenomene se intamplau o data la 500 de ani, in ultimele cinci decenii situatia s-a schimbat, astfel ca asemenea potopuri ar trebui sa aiba loc la fiecare 25 de ani.