Antena 3 CNN Life Știinţă Speranţă pentru persoanele paralizate. Americanii au realizat un "braţ robotizat" ce poate fi controlat cu puterea minţii

Speranţă pentru persoanele paralizate. Americanii au realizat un "braţ robotizat" ce poate fi controlat cu puterea minţii

Speranţă pentru persoanele paralizate. Americanii au realizat un "braţ robotizat" ce poate fi controlat cu puterea minţii
Sursa foto: Foto: zengardner.com
17 Dec 2012   •   14:11
Cercetătorii din SUA au realizat un "braţ robotizat" ce poate fi comandat prin intermediul gândurilor. Braţul i-a permis unei femei paralizate să îşi recapete într-o anumită măsură controlul şi libertatea de mişcare.

Reuşita oamenilor de ştiinţă americani reprezintă un pas major făcut în procesul de concepere a protezelor controlate prin intermediul gândurilor, cu care ar putea fi echipaţi pacienţii paralizaţi.

Studiul a fost publicat în revista medicală britanică The Lancet.

Braţul, care funcţionează ca o interfaţă creier-maşină, funcţionează prin intermediul unor electrozi fini implantaţi în corp, ce pot detecta semnalele electrice emise de partea din creier asociată cu mişcările membrelor.

Semnalele sunt transcrise în limbaj informatic cu scopul de a acţiona proteza (mâna artificială).

Echipa de cercetători americani de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania a avut o abordare complet diferită în comparaţie cu alţi cercetători, folosind un model de algoritm (program) informatic care imită foarte bine maniera în care un creier sănătos controlează mişcările membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.

Rezultatul a fost o mână robotizată care poate fi mişcată mult mai precis şi de o manieră mai naturală decât modelele precedente.

În continuare, cercetătorii americani vor să integreze senzori care să îl ajute pe pacient să simtă diferenţa dintre rece şi cald şi să folosească o conexiune fără fir, de tipul wi-fi, pentru a conecta creierul la proteză.

 

×
Subiecte în articol: descoperire
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close