Antena 3 CNN Life Știinţă Telocitele, celule descoperite de români, ajută şi la refacerea ficatului

Telocitele, celule descoperite de români, ajută şi la refacerea ficatului

Telocitele, celule descoperite de români, ajută şi la refacerea ficatului
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
14 Mai 2014   •   09:08

Telocitele, noile celule descoperite de români, ajută şi la refacerea ficatului. Până acum era recunoscut rolul acestora în regenerarea muşchiului inimii după infarct. Cercetările s-au făcut doar în laborator la noi şi în China. Pentru a nu pierde avantajele descoperiri telocitelor, după patru ani, statul român s-a hotărât să investească în Institutul Victor Babeş.

Telocitele ar putea fi scoase din ţesutul adipos al donatorilor. Dar este o procedură care ar putea dura câţiva ani. Cercetătorii români ar putea să o realizeze mai rapid, mai ales că statul român a decis să investească 10 milioane de euro în dotarea Institutului Victor Babeş. Anul trecut, românii au făcut primele transplanturi de telocite la animale.

Deocamdată, rolul telocitelor este testat doar pe cobaii din laborator. În România se fac deja teste pentru refacerea muşchiului cardiac. Dar în ceea ce priveşte rolul telocitelor în regenerarea hepatică, s-au făcut teste doar în China.

În 4 ani, telocitele descoperite de români au ajuns în laboratoarele din toată lumea. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt China, Germania şi Belgia.

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close