Antena 3 CNN Life Știinţă Teorie controversată: Pentru cine a fost construit, de fapt, mormântul lui Tutankamon

Teorie controversată: Pentru cine a fost construit, de fapt, mormântul lui Tutankamon

Teorie controversată: Pentru cine a fost construit, de fapt, mormântul lui Tutankamon
Sursa foto: Foto: pixabay.com
11 Mai 2016   •   12:14

O nouă teorie sugerează că celebra cameră funerară nu a fost destinată iniţial lui Tutankamon, doi experţi susţinând că mormântul faraonului ar fi fost construit pentru o femeie, afirmaţie ce se bazează pe aspectul camerei şi pe indicii de pe masca funerară realizată din aur, potrivit Descoperă.ro.

Tutankamon a fost un faraon egiptean din Dinastia a XVIII-a şi a domnit între anii 1332 î.Hr. şi 1323 î.Hr. El a murit subit, în jurul vârstei de 18 ani, în circumstanţe misterioase.

"Unul dintre primele lucruri pe care le observi atunci când intri în acest cavou este că ai coborât pe un culoar descendent şi trebuie să faci dreapta. Acest lucru este destul de neobişnuit pentru un mormânt din timpul Dinastiei a XVIII-a, deoarece, în cele mai multe cazuri, mormântul faraonului poate fi observat după ce priveşti spre stânga", a declarat Chris Naunton, Directorul Societăţii Egiptene de Explorare.

În Egiptul Antic, stânga a fost un simbol al masculinităţii atât de important, încât intrarea în mormintele faraonilor se făcea prin partea stângă.

Singurul mormânt din timpul Dinastiei a XVIII-a, care implică un viraj la dreapta, a fost construit pentru un faraon de sex feminin: regina Hatshepsut.

Naunton a menţionat că aspectul mormântului denotă că acesta ar fi fost destinat unei femei.

Yasmin El Shazly, egiptolog la Muzeul Egiptean din Cairo, a declarat că indicii nu au fost pe deplin identificaţi. Ea a subliniat că feţele de pe borcanele canopice, folosite pentru a stoca organele interne ale cadavrului, au feţe foarte feminine, care arată diferit de cele de pe celebra mască funerară a lui Tutankhamon.

Masca iconică poate fi descrisă ca fiind iniţial destinată unui faraon de sex feminin.

 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close