Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică de excepție. Trusă cu jucării din perioada geto-dacilor

Descoperire arheologică de excepție. Trusă cu jucării din perioada geto-dacilor

Descoperire arheologică de excepție. Trusă cu jucării din perioada geto-dacilor
12 Feb 2016   •   14:13

O trusă cu şase piese - jucării pentru copii, datând din secolul I î.Hr., de dimensiuni liliputane, va fi expusă într-o secţiune specială la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău, alături de un vas-biberon, vechi de peste cinci milenii. Obiectele au fost descoperite de arheologi pe două situri de pe Dealul Mare Istriţa, în zona Pietroasele, transmite Agerpres.

Cele şase obiecte ale trusei, mai mici decât un degetar fiecare, confecţionate din lut, au fost găsite într-un vas de mici dimensiuni. Potrivit arheologului Sebastian Matei de la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău, piesele în miniatură ar fi putut fi folosite exclusiv în scop ludic şi imită obiecte mai mari, foarte des utilizate în civilizaţia geto-dacică.

'Cele şase piese au fost descoperite împreună într-un vas de dimensiuni mici la Pietroasele, în punctul Valea Bazinului situat la circa doi kilometri de castrul roman. În interiorul vasului se aflau şase piese de foarte mici dimensiuni, care imită obiecte cu dimensiuni normale din viaţa de zi cu zi a dacilor din timpul regelui Burebista: un păhărel, mai mic decât un degetar, două ceşti-opaiţ, folosite, cu seu de oaie, de părinţii copiilor, pentru iluminatul nocturn, iar celelalte trei piese sunt diverse instrumente din gospodărie - o greutate folosită la războiul de ţesut, o călcătoare pentru piei, precum şi o fusaiolă, dispozitiv care se fixa pe fus pentru a-i creşte turaţia. Este vorba, după toate probabilităţile, de o trusă de joacă a unor copii, piesele sunt modelate tot de unul, imitând pe cele ale părinţilor şi arată un univers al copilăriei pe cât de luminos, pe atât de bogat în semnificaţii', a declarat pentru AGERPRES arheologul Sebastian Matei.

La câteva sute de metri distanţă de trusa de joacă, arheologii au mai descoperit un alt obiect de mici dimensiuni, cu două orificii laterale, aşa-numitul vas-biberon.

'Obiectul confecţionat din lut cu o vechime de peste 5.000 de ani a fost găsit în satul preistoric de la Gruiu Dării şi face parte, după toate probabilităţile, tot din lumea copilăriei. Nu excludem posibilitatea ca, în ciuda dimensiunilor sale liliputane, să fi fost folosit şi pentru practici magico-religioase sau pentru operaţiuni de măsurare', a precizat pentru AGERPRES directorul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău, arheologul Laurenţiu Grigoraş.

Potrivit acestuia, toate obiectele urmează să fie expuse într-o secţiune specială la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close