Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă 5 alimente „fierbinţi” care ţin răcoare în zilele toride de vară

5 alimente „fierbinţi” care ţin răcoare în zilele toride de vară

5 alimente „fierbinţi” care ţin răcoare în zilele toride de vară
Sursa foto: Foto: casa-gradina.ro
25 Aug 2015   •   14:46

În plină vară, cu zile toride, căutăm soluţii şi surse de răcoare - o fugă la mare sau la ştrand, o ieşire la munte sau un suc rece la terasă, sub umbrelă, feriţi de razele soarelui.

Este normal şi benefic pentru organism să consumăm mai multe lichide, fructe şi legume proaspete pe timpul verii. Pe măsură ce temperatura creşte, organismul transpiră mai mult, pierzând mai multe lichide şi minerale precum sodiu, potasiu şi magneziu. Aceasta este principala cauză a apariţiei stării de oboseală şi apatie, frecvent întâlnită în zilele caniculare.

„Numai consumând lichidele potrivite şi cât mai multe fructe şi legume proaspete putem lupta cu adevărat împotriva căldurii”, spune dr. Luigi Gratton, membru în Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

„Nu numai că aceste alimente înlocuiesc lichidele şi mineralele care se pierd odată cu procesul de transpiraţie, dar fructele şi legumele conţin oxidanţi care ne protejează organismul de potenţialele efecte negative ale expunerii la soare”, adaugă dr. Gratton.

Există anumite alimente care ajută organismul să menţină o temperatură normală chiar şi în zile excesiv de calde.

Pepene galben
Vara, nimic nu e mai bun decât un pepene. Acesta constituie o sursă importană de potasiu, dar un pepene galben are de aproape trei ori mai mult potasiu decât un pepene verde. Iar pepenele galben are acea nuanţă de portocaliu de la conţinutul de beta caroten, care este şi un puternic antioxidant.

Fructe de pădure
Soare puternic? Dulci, răcoroase, fructele de pădure au anumiţi compuşi similari cu aspirina, care reduc inflamaţiile şi pot ajuta astfel la regenerarea celulelor pielii arse de soare. De asemenea, fructele de pădure reprezintă o sursă bogată de vitamina C.

Spanac
Frunzele de spanac conţin multă apă şi sunt o sursă extraordinară de magneziu. Mai mult, culoarea verde a spanacului este determinată de conţinutul de luteină, un antioxidant care protejează pielea şi ochii de expunerea la soare.

Ardei iute
Mâncare picantă pe o vreme toridă? Da. Ardeii iuţi, încărcaţi cu vitamina C, stimulează transpiraţia, care, evaporându-se de pe piele, dă o senzaţie de răcoare. Dacă nu îţi plac ardeii iuţi, sunt şi alte alimente - precum usturoiul sau ghimbirul - care pot avea aceleaşi efecte benefice.

Băuturi sport
Apa plată este esenţială, dar, dacă faci sport în condiţii de caniculă sau umezeală, băuturile sport pot fi mai indicate pentru organism. Acestea înlocuiesc minerale importante şi sunt special create pentru a stimula absorbţia de lichide. Iar gustul lor uşor dulceag te poate face să bei mai mult.

×
Subiecte în articol: canicula retete
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close