Antena 3 Life Viață sănătoasă OMS: Aproape toată populaţia lumii (99%) respiră aer poluat şi nesănătos

OMS: Aproape toată populaţia lumii (99%) respiră aer poluat şi nesănătos

de Silvia Preda    |    04 Apr 2022   •   21:22
OMS: Aproape toată populaţia lumii (99%) respiră aer poluat şi nesănătos
Sursa foto: Pixabay

99% din populaţia lumii respiră un aer polua​​​​​​​t, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili. Aceste concluzii sunt rezultatul unei combinaţii de imagini satelitare din întreaga lume şi date colectate în mii de oraşe, a explicat doctor Sophie Gumy, de la Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

OMS indică într-un raport că un număr record de peste 6.000 de zone urbane din 117 ţări monitorizează în prezent calitatea aerului. Aceasta reprezintă "aproximativ 80% din populaţia urbană mondială de astăzi", a spus Gumy, informează luni agenţiile AFP şi DPA.

Cu toate acestea, aceşti locuitori încă respiră niveluri periculoase de particule fine şi dioxid de azot, populaţiile care trăiesc în ţările cu venituri reduse şi medii fiind cele mai expuse.

"După supravieţuirea unei pandemii, este inacceptabil să se înregistreze în continuare şapte milioane de decese care pot fi prevenite şi pierderea evitabilă a nenumăraţi ani de sănătate bună ca urmare a poluării aerului", a declarat doctor Maria Neira, directoare a Departamentului pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

Respirăm niveluri periculoase de particule fine şi dioxid de azot

În cele 117 ţări care monitorizează calitatea aerului, OMS a constatat o calitatea a aerului în 17% dintre oraşele ţărilor cu venituri mari sub liniile directoare ale OMS privind calitatea aerului în ceea ce priveşte PM2,5 sau PM10. În ţările cu venituri mici şi medii, calitatea aerului în mai puţin de 1% din oraşe este conformă cu pragurile recomandate de OMS.

Particulele în suspensie sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni şi în fluxul sanguin, provocând mai ales probleme cardiovasculare, cerebrovasculare şi respiratorii. 

×
Parteneri
x close