Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Anca Maria Baniță (Let's Do It Romania), despre milionul de români care va curăța toată țara de gunoaie

ANTENA3.RO LIVE. Anca Maria Baniță (Let's Do It Romania), despre milionul de români care va curăța toată țara de gunoaie

ANTENA3.RO LIVE. Anca Maria Baniță (Let's Do It Romania), despre milionul de români care va curăța toată țara de gunoaie
16 Aug 2018   •   15:02

Probabil multi ati vazut imaginile acelea cumplite cu oceanele acoperite de pungi si balenele ucise de cine stie ce resturi. Sau imaginile de la barajul de la Bicaz, ca e mai aproape de noi.

Multe dintre gunoaiele astea vin de la fiecare mine, de la tine, nu de la cine stie ce strain iresponsabil.

Putem si trebuie sa fim mai responsabili prin ce facem in fiecare zi (de exemplu sa incercam sa eliminam- si e destul e usor- plasticul de unica folosinta: punga de la piata, paharul de plastic de bere) si putem sa participam la actiunile mari.

La Antena3.ro LIVE, Anca Maria Baniţă de la Let’s Do It Romania a vorbit despre World Cleanup Day, despre voluntariat și despre ce sa facem fiecare.

Despre Let’s Do It Romania

„Sunt multe etape. Este partea aceasta de recrutare. Avem oameni de bine în fiecare județ care ne ajută la organizare. Sunt autoritățile, fără ele nu putem organiza. Este foarte multă muncă”.

Ce se face cu gunoaiele

„Discutăm cu operatorii de salubritate și stabilim trasee cu ei. Deșeurile sunt ridicate chiar în ziua acțiunii. Ajung ori la reciclare, ori la groapă. În ultima acțiune am avut o rată de reciclare de 47%”.

Despre colectarea selectivă

„Nu avem un sistem în care să punem separat. Nu există educația. Este partea de educare și partea de pedeapsă. La noi nu se întâmplă nici una, nici alta”.

„Mulți care au fost la Let’s Do It Romania sunt obișnuiți și deja încep să spună când văd pe cineva că aruncă pe jos. Noi avem și o aplicație de mobil prin care oamenii puteau spune unde sunt zonele cu deșeuri. Era un fel de voluntariat digital. Iar autoritățile trebuie să vină la noi cu date foarte clare”.

Despre voluntari

„Noi am avut o primire bună încă de la început. Lucrurile s-au mai schimbat și cred că și Let’s Do It Romania a pus o amprentă. Voluntarii sunt din multe categorii, jumătate sunt elevi, sunt oamenii angajați, corporațiile, avem autoritățile care vin cu voluntari, dar și oameni simplii, familii cu copii. Cel mai tânăr a avut trei ani, cel mai bătrân 81 de ani”.

Rezultate

„În ultimul am avut o rată de reciclare de 47%. De la oameni o să vină schimbarea, nu de la Guvern. Avem foarte mult proiecte. Avem foarte multe și pe zona de educație. Sunt niște cifre foarte mari. A fost o competiție în care cele mai implicate școli vor primi o remodelare completă a școlii”.

„Mai avem și o zonă un pic mai nouă. O numim inspirație și acțiune. Este o carte care are ca scop să spună „wow, dacă oamenii ăștia au făcut asta, pot și eu”.

Despre curățenia în casă

„Mi-am donat foarte multe lucruri din casă. a fost un experiment extraordinar. Exemplul ăsta m-a surprins. Să ții doar ce îți aduce bucurie. Oamenii păstrează lucruri pe principiul că vor avea nevoie de ele cândva. Termină cu bilețelele iubitului din liceu sau alte suveniruri. A fost o schimbare masivă în momentul în care am făcut asta. Acum știu fiecare obiect unde își are locul și dacă nu știu, îl donez”.

Despre plastic

„Sunt foarte multe gesturi care puse cap la cap contează. Să nu mai primești flyere. Să nu mai iei toate punguțele de plastic. Contează și când stingi lumina aia la birou. Refuzați tacâmurile, caserolele, care sunt foarte dăunătoare. Există anumite tipuri de plastic care nu se reciclează. Să nu mai ții lumina aprinsă toată ziua sau aerul condiționat. Deși pare că e o picătură într-un ocean că sting eu lumina, nu este așa”. 

Despre implicare

„Sunt destul de mulți oameni implicați și educați oriunde. E datoria noastră. Cred că oamenii au început să înțeleagă că dacă aștept să se facă nu o să se facă”.

„Sunt foarte multe inițiative de genul acesta, dar durează. Sunt foarte diferite situațiile și problemele cu deșeurile. Proiectul ăsta are mai multe zone, nu numai despre curățenie”.

„Până pe 15 septembrie te înscri pe Let's Do It Romania. Avem și premii pentru cei mai implicați voluntari. În cea mai mare parte, oameni au venit cu transportul lor. În București, noi o să avem transport în comun, sunt niște trasee stabilite”.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close