Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Avertisment: Aceste medicamente ar putea duce la demență!

Avertisment: Aceste medicamente ar putea duce la demență!

Avertisment: Aceste medicamente ar putea duce la demență!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    26 Apr 2018   •   20:48

Medicamentele anticolinergice, utilizate pentru tratarea depresiei şi incontinenţei, sunt asociate cu un risc crescut de demenţă, potrivit cercetătorilor, care insistă însă asupra imposibilităţii de a conchide dacă este vorba de o legătură cauză-efect, notează AFP.

La acest studiu, publicat miercuri în revista medicală BMJ (British Medical Journal), au participat circa 350.000 de persoane vârstnice din Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au folosit un anumit tip de medicamente anticolinergice, cum ar fi cele folosite pentru tratarea depresiei, bolii Parkinson sau incontinenţei urinare, pentru un an sau mai mult, aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demenţă ulterior.

Şi chiar dacă studiul indică o legătură între cele două, „ceea ce nu ştim cu certitudine este dacă tratamentul este cauza”, a explicat George Savva, unul dintre autorii studiului, cercetător la East Anglia University.

Legătura „ar putea fi explicată şi prin faptul că aceste tratamente sunt prescrise pentru simptome foarte timpurii care indică apariţia demenţei”, a continuat el.

Autorii studiului sunt de părere că medicii ar trebui sa evite prescrierea pe termen lung a medicamentelor anticholinergice la pacienţii cei mai în vârstă. Cu toate acestea, ei fac apel la pacienţii care iau aceste tratamente să nu le întrerupă singuri fără a discuta cu medicul lor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: depresie dementa
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close