Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Bolile cardiovasculare îi omoară pe români mai mult decât cancerul. La fiecare 30 de secunde, un român moare de inimă

Bolile cardiovasculare îi omoară pe români mai mult decât cancerul. La fiecare 30 de secunde, un român moare de inimă

Bolile cardiovasculare îi omoară pe români mai mult decât cancerul. La fiecare 30 de secunde, un român moare de inimă
de S.T.    |    27 Sep 2013   •   19:32

Bolile cardiovasculare îi omoară pe români mai mult decât cancerul. Principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, chiar dacă patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani.

Aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate.

"Statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situează Danemarca, Franţa şi Israel unde mai puţin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare", a declarat Dan Zaharescu, director executiv adjunct al ARPIM.

Cu toate acestea, România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 euro/persoana/an. Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămână acasă să îi îngrijească.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a vorbit, vineri, în cadrul emisiunii "100 de Minute" de la Antena 3, despre programele ministerului în privinţa bolilor cardiovasculare.

"Sunt începute multe iniţiative, dar se poate face mult mai mult dacă se investesc bani în prevenţie. 2014 este anul în care Ministerul Sănătăţii investeşte în prevenţia bolilor cardiovasculare o sumă importantă de bani, într-un program în care încearcă să facă atât educaţie pentru populaţia care se află la risc, cât şi să adreseze cele mai importante riscuri pentru bolile cardiovasculare", a spus secretarul de stat.


În cazul bolilor cardiovasculare prevenţia este esenţială. Adrian Pană consideră că românii au nevoie de educaţie, pentru a putea preveni bolile de inimă.

Controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare.

"Educaţia se face cel mai bine în copilărie. Un comportament este mult mai uşor să fie învăţat decât să fie schimbat. Din această cauză, cred că este extrem de important ca educaţia sanitară să fie regândită în şcoală şi în grădiniţe", a mai spus Adrian Pană, vineri, la Antena 3.

Bolile cardiovasculare cauzează 4 milioane de decese la nivel european şi 17 milioane la nivel global. Mai mult, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estimează că până în anul 2030 se vor înregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare rămânând în continuare cauza numărul 1 de mortalitate.

La Antena 3 este luna inimii. Spitalul Monza este alături de inima ta.


×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close