Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cearta cu partenerul de viață poate agrava simptomele anumitor boli cronice

Cearta cu partenerul de viață poate agrava simptomele anumitor boli cronice

Cearta cu partenerul de viață poate agrava simptomele anumitor boli cronice
28 Mai 2018   •   15:03

Persoanele cu dureri cronice de artrită și cele cu diabet zaharat pot suferi efecte secundare fizice grave ale condițiile lor atunci când se ceartă cu partenerii de viață, a arătat un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania. 

Studiul a analizat pe două grupuri de adulți: 129 persoane cu diabet zaharat de tip 2 și 145 cu osteoartrită în genunchi. Ambele grupuri au fost de acord că după o ceartă simt că simptomele bolii se înrăutățesc .„Constatările ne-au oferit o perspectivă asupra modului în care căsătoria ar putea afecta sănătatea, care este foarte importantă mai ales pentru persoanele care suferă de condiții cronice, cum ar fi artrită sau diabetul zaharat”, a declarat autorul studiului, Lynn Martire de la Penn State Center. "Alte studii au analizat calitatea căsătoriei pe moment, dar am vrut să analizăm și cum interacțiunile pozitive sau negative cu soțul / soția vă afectează sănătatea de la o zi la alta". 

Studiul, publicat în revista Annals of Behavioral Medicine, a concluzionat că aceste două boli și cantitatea de durere asociate cu fiecare sunt relevante deoarece ambele afecțiuni se confruntă cu simptome grave care pot pune chiar și viața pacienților în pericol. Cei cu artrită care suferă de simptome puternice riscă să ajungă la un handicap, iar persoanele cu simptome dificile ale diabetului prezintă un mare risc de complicații severe cum ar fi bolile cardiovasculare sau amputarea piciorului. 

Pe toată durată studiului, fiecare participant a ținut un jurnal al stăriilor sale zilnice, a interacțiunii cu partenerul, a nivelului de durere și a simptomelor simțite. După revizuirea jurnalelor, cercetătorii au descoperit că există o legătură clară între durerea fizică și stările psihice negative, în zilele în care voluntarii au raportat o ceartă cu partenerul lor. 
  
În special în grupul celor ce suferă de artrită, studiul a constatat că a existat un efect de mahmureală în ziua de după o ceartă, care a declanșat simptome de durere. Durerea severă a durat de obicei până în ziua următoare, împreună cu sentimente negative față de partener și cearta în sine. Experții sunt acum de părere că o relație sănătoasă poate fi benefică și sănătății fizice. 

Sursă: Daily News 

×
Subiecte în articol: boli relatii
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close