Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cititul şi somnul, rol nebănuit în păstrarea facultăţilor mentale

Cititul şi somnul, rol nebănuit în păstrarea facultăţilor mentale

Cititul şi somnul, rol nebănuit în păstrarea facultăţilor mentale
Sursa foto: Foto: articles.chicagotribune.com
09 Iul 2014   •   20:14

Durata somnului şi activităţile intelectuale au o contribuţie esenţială la păstrarea facultăţilor mentale, susţine un studiu preluat miercuri de passionsante.be.

Odată cu înaintarea în vârstă, capacităţile cognitive — gândirea, memoria şi atenţia — scad progresiv, însă acest proces poate fi încetinit cu ajutorul a două elemente cheie, susţin cercetătorii de la Universitatea din Valencia.

Studiul acestora a vizat persoane de peste 65 de ani, ale căror obiceiuri de viaţă au fost analizate în detaliu. Subiecţii au fost supuşi şi unor teste cognitive.

Rezultatele au arătat că persoanele care dorm între şase şi opt ore pe noapte riscă de două ori mai puţin să sufere de tulburări cognitive faţă de cei care dorm mai puţin sau mai mult. Acelaşi lucru s-a constatat în cazul persoanelor în vârstă care practică o activitate mentală stimulatoare, îndeosebi cititul asiduu.

Autorii studiului publicat în Revista de Investigacion Clinica consideră că o intervenţie — cât mai timpuriu posibil — asupra unuia, altuia sau ambilor parametri — poate contribui la prevenirea declinului cerebral asociat cu avansarea în vârstă, încheie passionsante.be.

 

×
Subiecte în articol: somn
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close