Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum purtăm corect masca de protecţie. Sfaturile unui medic pentru a preveni răspândirea virusului gripal

Cum purtăm corect masca de protecţie. Sfaturile unui medic pentru a preveni răspândirea virusului gripal

În plin sezon al gripei, masca de protecţia poate ajuta la răspândirea virusului, însă nu este o metodă sigură. 

Cum purtăm corect masca de protecţie. Sfaturile unui medic pentru a preveni răspândirea virusului gripal
Sursa foto: Foto: pexels.com
de M.Z.    |    27 Ian 2020   •   14:27

Pentru a purta corect masca, medicul Vasi Rădulescu ne dă sfaturile de care avem nevoie.

"Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măștilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte dacă ești sănătos și pe alta dacă ești bolnav. Ca să nu cădem iar în fake news și informații fără noimă, trebuie să discutăm puțin despre aceste măști. (...)

Poate o mască simplă să oprească virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic și ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totuși, de la om la om, picăturile din respirație pot fi oprite. Și ele conțin virusul de regulă. Atenție mare și la mâini, să limităm contactul lor cu anumite suprafețe și să le spălăm cât mai des.

Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav.

Cât se poartă? O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.

Este eficientă masca? Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecție adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măști nici nu acoperă bine gura, nasul și mai ales părțile laterale și nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. (...)

Ce mască alegem? Este mai bună una de tip trunchi de con care manșonează bine relieful feței. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar și măștile simple pot oferi protecție în plus, așa că pot fi purtate", a scris medicul pe pagina de Facebook.

În București au fost înregistrate peste 900 de cazuri de gripă, iar luni şapte școli și grădiniție au fost închise din cauza numărului mare de îmbolnăviri în rândul elevilor.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close