Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta călugărilor shaolin, o minune pentru corpul uman

Dieta călugărilor shaolin, o minune pentru corpul uman

Dieta călugărilor shaolin, o minune pentru corpul uman
Sursa foto: Pixabay
14 Mar 2018   •   15:16

Călugării Shaolin trăiesc în China și urmează principiile religioase ale lui Buddha. Totodată aceștia sunt și practicanți de arte marțiale, pentru care sunt recunoscuți în întreaga lume. La fel de celebri sunt și pentru regulile stricte pe care le urmează în privința celibatului și a regimului alimentar, cunoscut drept dieta de la Templul Shaolinilor.

Regulile alimentare ale shaolinilor sunt conforme cu recomandările nutriționiștilor de la Institutul de Sănătate Publică al Harvard. Pe de altă parte, dieta shaolinilor reduce riscul apariției diabetului, hipertensiunii, bolilor de inimă sau cancerului și promite o viață mai lungă.

Iată ce meniu au călugării de la Templul Shaolin, un vechi templu ce datează de 1.500 ed ani și se găsește în pe muntele Songshan din China, centrul apariției numeroaselor stiluri de arte marțiale. Shaolin înseamnă ”pădure tânără”, iar lăcașul a fost botezat astfel datorită pădurii care-l adăpostește în muntele Songshan, unul dintre cei cinci munți sacri ai Chinei, scrie unica.ro.

La micul dejun

Dimineața, un călugăr shaolin mănâncă o supă de fasole, numită ”cele opt comori”. Conține 8 tipuri boabe, de fasole, de cereale și oleaginoase: fasole roșie, semințe de pin, nuci, alune de pământ, orez, păducel, curmale roșii de China și mei. Toate aceste ingrediente sunt acoperite cu apă și lăsate la fiert. Shaolinii cred că preparatul contribuie la longevitate și la sănătatea organelor.

La prânz

Shaolinii mănâncă prânzul la ora 11.30. Acesta constă în brânză tofu prăjită cu puțin ulei și orez fiert, cu o garnitură din 6 sau 7 tipuri de legume. Shaolinii când gătesc nu folosesc nici un fel de condimente, nici măcar usturoi, crezând cu tărie că orice astfel de ingredient le susictă emoțiile. Pe lângă acest preparat mai este servit ceai sau apă simplă, care, spun călugării, contribuie la îmbunătățirea digestiei. Cei care doresc să urmeze această dietă sunt sfătuiți să folosească orez brun, pentru că are mai multe fibre. Iar dacă preferați legumele gătite, cel mai indicat ar fi doar să le sotați, evitați să le gătiți prea mult.

La cină

Masa de seară constă la călugării de la templul Shaolin în carbohidrați. Tăiței de orez cu pâine făcută din cereale integrale sau din orez negru. Alcoolul este interzis în orice moment al zilei, în dieta shalonilor.

Shaolinii sunt vegetarieni, însă există o singură excepție în rândul acestui ordin. Singura categorie care are voie să consume produse animale, cum ar fi carnea, sunt călugării shaolin războinici: pentru că se antrenează zilnic în artele marțiale și sunt singurii care nu depun jurămintele budiste, susține călugărul Shaolin Shi Dejian.

×
Subiecte în articol: dieta calugari
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close