Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel. Secretul tinereții și al prevenirii bolilor

Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel. Secretul tinereții și al prevenirii bolilor

Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel. Secretul tinereții și al prevenirii bolilor
Sursa foto: Pixabay
11 Iun 2018   •   08:33

Yoshinori Ohsumi, cercetător japonez specializat în biologie celulară, a descoperit un principiu al mâncatului care promite scăderea în greutate şi regenerarea celulară. A fost atât de inovatoare, încât Ohsumi a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2016. Când creştem perioada în care resimţim senzaţia de foame, celulele reciclează tot de este vechi şi inutil şi reîntineresc. Acest proces se numeşte autofagie.

Dacă până acum se credeam că mâncatul puţin şi des duce la încetinirea acumulării de grăsimi în organism, cercetătorul japonez contrazice această teorie. Perioada în care mâncăm se numeşte fereastra alimentară. Conform cercetărilor efectuate în 2017, cei care mănâncă între orele 8.00 şi 20.00 sunt mai predispuşi la probleme de sănătate decât cei care mănâncă între orele 8:00 şi 14:00. Când fereastra de dietă este mai restrânsă, riscul de a avea diabet , anemie sau obezitate este mai mic.

Postul reprezintă un alt factor de stare biologic care produce multe rezultate benefice, inclusiv pentru autofagie. De fapt, cel puțin unele dintre beneficiile asociate postului (cum ar fi riscul redus de diabet zaharat sau boli de inimă) pot fi atribuite acestui proces. Există dovezi care arată că alimentarea mitocondriilor cu combustibil atunci când acestea nu au nevoie de el produce scurgeri mari de electroni, care eliberează specii reactive de oxigen ca radicali liberi. Acești radicali liberi deteriorează mitocondriile și ADN-ul. Postul intermitent, precum și mesele cu maximum 3 ore înainte de culcare, trebuie asociate cu un consum suficient de grăsimi sănătoase pentru a eficientiza autofagia. Cu o autofagie eficientă (mecanismul de curățare internă al organismului), celulele stem păstrează capacitatea de menținere și reparare a țesuturilor.

×
Subiecte în articol: dieta post
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close