Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dr. Gheorghe Mencinicopschi, lista de alimente benefice şi toxice pentru organism

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, lista de alimente benefice şi toxice pentru organism

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, a făcut o analiză a 31 de alimente de bază care se găsesc în comerț. Iată concluziile.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, lista de alimente benefice şi toxice pentru organism
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    04 Feb 2022   •   23:45

Mai exact, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a clasificat alimentele care au beneficii pentru organism, dar şi pe cele nocive pe care ar trebui să le evităm atunci când mergem la cumpărături.

Alimentul poate fi medicament. Dar alimentul ne poate și îmbolnăvi.

În acest context, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a creat o listă cu alimente care ar trebui consumate zilnic sau cu moderație cât şi alimente sau produse care ar trebui evitate, explicând şi detaliile care ne pot ajuta să facem alegeri înțelepte în ceea ce privește alimentația zilnică, notează secretele.com

1. Pâine albă – nu se recomandă, pentru că are mult amidon şi un index glicemic mare.

Consumul de pâine albă de grâu sau cea din făină albă, cu malț torefiat poate fi la fel de dăunător ca excesul de zahăr;

2. Pâinea neagră – trebuie să fie din măciniș, total sau integral, fără aditivi alimentari;

3. Făina – se recomandă doar cea integrală;
4. Mălai – se recomandă mălaiul integral din porumb. Atenție la mălaiul instant pentru că are un indice glicemic ridicat;
5. Orez – este bun orezul prefiert, cu bobul lung, brun. Atenție la orezul alb pentru că are un indice glicemic mare;

6. Lapte – este recomandat laptele de dozator, fiert, UHT;
7. Iaurt – este recomandat doar iaurtul natural, alb. A se evita produsele lactate; care au zahăr, fructe sau arome;
8. Brânză – este bună brânza de vaci, dulce, nu și cea topită sau înlocuitorii de brânză;
9. Ouă – sunt indicate cele ecologice, mai ales că ouăle de rață pot avea salmonella;
10. Caşcaval – este bun cel natural, făcut din lapte. Evitaţi cașcavalul feliat pentru sandvișuri sau cel care seamănă cu brânza topită;

11. Salam – se poate consuma cu moderație, nu mai mult de 10 g pe zi, din sortimente superioare, gen salam de Sibiu. Evitați salamurile cu E-uri, conservanți coloranți, potențatori de gust, gelifianți, grăsime peste 20%; se recomandă citirea etichetei;
12. Cârnați – sunt buni cei făcuți în casă şi se recomandă a fi consumați cu moderație.
13. Smântâna – se poate consuma cu moderație smântână naturală, cu maxim 24% grăsime. Evitaţi acele produse care au substanțe de îngroșare sau smântâna vegetală;

14. Margarina – consumul acestui produs nu este recomandat;
15. Gem – doar cel făcut în casă dar consumat cu moderație. Atenție la produsele din comerț care conţin arome, E-uri, îndulcitori și conservanți;
16. Portocale – Consum cu mpderaţie, portocalele de afara pot conține bifenil (un compus care păstrează coaja proaspătă);
17. Dulceaţă – doar cea făcută în casă consumată cu moderație. Atenție la  dulcețurile din comerț cu arome, E-uri, îndulcitori și conservanți;
18. Peşte – este recomandat peștele proaspăt, nu și cel recongelat, cu glazură;
19. Carne de pui – doar cea proaspătă, nu și preparatele industriale din pui;

20. Roșii sunt recomandate doar cele din UE, însă fiindcă nu au etichetă, este greu de spus ce conțin aceste legume;
21. Ciocolată – se consumă cu moderație ciocolata cu un conținut de minim 70% cacao; Atenție la produsele cu mult zahăr sau grăsimi hidrogenate;
22. Biscuiți – pot fi consumați cei din făină integrală, bogați în fibre, fără E-uri. Biscuiții  din făină albă, sărați sau dulci, cu creme și aditivi sunt nocivi. Citiți cu atenție etichetele.
23. Murături – sunt recomandate conservele în saramură, cum este varza murată, dar făcute în casă; Atenție legumele conservate în oțet;
24. Zahăr – se va consuma cu moderație, alb sau brun; fără îndulcitori artificiali, aspartam, zaharină, sirop de porumb;

25. Ulei – se recomandă cel presat la rece, iar pentru prăjit, uleiul de porumb; nu sunt indicate uleiurile hidrogenate, nerezistente la prăjit;
26. Paste – acestea trebuie să fie din grâu dur, integral, fierte al dente (adică mai crude); nu cumpărați paste din făină albă;
27. Măsline – cele mai bune sunt măslinele naturale, uscate și conservate în ulei de măsline. Evitați măslinele în saramură, deoarece au fost tratate cu E-uri;

28. Ciuperci – sunt bune cele proaspete, gen Champignon, funghi porcini. Evitați ciupercile la conservă;
29. Vin  – cel mai bun este vinul roșu, natural, fără sulfiți. Atenție la vinul ieftin, ambalat în plastic poate fi contrafăcut;
30. Sucuri- doar sucurile de fructe făcute în casă, diluate cu apă plată. Nu cumpărați sucuri din comerț, au aditivi periculoși, mai ales coloranți;

31. Cereale – Alegeţi cereale integrale şi evitaţi sortimentele cu glazură, expandate sau cu zaharuri.

Citiţi şi: Dieta călugărilor de la Muntele Athos. Secrete şi reţete pentru o viaţă sănătoasă

×
Subiecte în articol: Profesorul Gheorghe Mencinicopschi
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close