Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Măsura ZERO, interzisă prin lege în Franţa. Angajatorii manechinelor foarte slabe riscă amenzi uriaşe şi chiar închisoarea

Măsura ZERO, interzisă prin lege în Franţa. Angajatorii manechinelor foarte slabe riscă amenzi uriaşe şi chiar închisoarea

Măsura ZERO, interzisă prin lege în Franţa. Angajatorii manechinelor foarte slabe riscă amenzi uriaşe şi chiar închisoarea
Sursa foto: Foto: scmp.com
04 Apr 2015   •   11:02

Camera inferioară a Parlamentului francez a adoptat un proiect de lege împotriva modelelor prea slabe, într-o măsură controversată de combatere a anorexiei. Oricine angajează astfel de modele riscă amenzi uriaşe şi luni bune în închisoare.

Adunarea Naţională a Franţei a spus un "Nu" ferm împotriva celebrei măsuri zero, la care au aderat numeroase de tinere şi femei din întreaga lume.

"De acum înainte, un model trebuie să treacă de vizita medicală, înainte de angajare. Îi va fi evaluat indicele de masă corporală, care este calculat împărţind greutatea la înălţimea sa. Acest indicator este folosit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a stabili dacă cineva este subnutrit sau chiar într-o stare de foamete", a afirmat parlamentarul Olivier Veran.

Practic, modelele vor trebui să aibă un indice de cel puţin 18, adică aproximativ 55 de kilograme pentru o înălţime de 1,75 ori echivalentul. Oricine angajează un model sub acest standard riscă o amendă de 75 de mii de euro şi şase luni de închisoare.

"Certificatul medical pentru muncă nu poate fi acordat oamenilor subnutriţi, care îşi pun viaţa şi sănătatea în pericol în acest mod", a mai spus el.

Acelaşi proiect de lege pedepseşte şi site-urile online, care încurajează cititorii să devină excesiv de slab. Cei găsiţi vinovaţi riscă o amendă de până la o sută de mii de euro şi un an de închisoare.

O măsură similară a fost respinsă de legiuitorii francezi în 2008, cu atât mai mult cu cât industria modei aduce zeci de miliarde de euro pe an. Însă anorexia a devenit o problemă majoră în Franţa, unde 40 de mii de oameni suferă de această boală, 90 la sută dintre ei femei.

"Într-adevăr, ar trebui supervizate. Nu îţi poţi risca viaţa doar pentru că moda dictează asta. Cred că ar trebui supervizate, ca să putem vedea pe podiumuri femei care aduc mai degrabă a o femeie normală", este de părere o mămică din Franţa

Franţa se alătură astfel curentului anti-anorexie ce s-a răspândit pe glob. Legea va fi votată săptămâna viitoare şi de Senat, în vreme ce Italia, Spania şi Israel au adoptat deja o lege în acest sens.

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close