Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mesajul oamenilor de ştiinţă: "nu vă mai zgârciţi!" Zilnic faceţi asta şi vă puneţi viaţa în pericol

Mesajul oamenilor de ştiinţă: "nu vă mai zgârciţi!" Zilnic faceţi asta şi vă puneţi viaţa în pericol

Mesajul oamenilor de ştiinţă: "nu vă mai zgârciţi!" Zilnic faceţi asta şi vă puneţi viaţa în pericol
05 Oct 2015   •   14:31

Mesajul oamenilor de ştiinţă este cât se poate de clar: nu vă mai zgârciţi. Aceştia avertizează că refolosirea pungilor de plastic, pentru a face o economie de câţiva bani, poate împrăştia boli mortale. 

Atunci când mergeţi la cumpărături trebuie să vă gândiţi că folosirea aceleiaşi sacoşe pentru diferite produse, unele alimentare, altele nu, duc la răspândirea bacteriilor ucigaşe. Unul dintre experţi a vorbit despre situaţia în care o pungă a fost folosită pentru a transporta ceva la spital şi care a fost astfel infestată.

Avertismentul oamenilor de ştiinţă vine în contextul în care mai multe supermarketuri oferă reduceri persoanelor care prezintă la casă o sacoşă deja folosită, scrie mirror.co.uk.

Profesorul Anthony Hilton, şeful catedrei de Ştiinţe Biologice şi Biomedicale de la Universitatea Aston, şi echipa sa au descoperit că milioane de bacterii pot supravieţui pe pungile de plastic timp de mai multe zile sau chiar săptămâni. Chiar şi mortala bacterie E.coli. "Refolosirea pungilor de plastic este foarte benefică pentru mediu, însă publicul ar trebui să se gândească şi la cazurile în care bacteriile contaminează şi supravieţuiesc în pungi pentru o lungă durată. Bacteriile se pot transfera foarte uşor de la o pungă refolosită pe mâini şi înapoi în altă pungă", a explicat el. 

În acelaşi timp, biochimistul Richard Salmon de la Universitatea din Cambridge, îi sfătuieşte pe oameni să arunce pungile care au avut şi cel mai mic contact cu mediul spitalicesc. 

×
Subiecte în articol: oameni de stiinta
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close