Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mituri despre alimentaţie: Este zahărul responsabil de apariţia diabetului şi a obezităţii?

Mituri despre alimentaţie: Este zahărul responsabil de apariţia diabetului şi a obezităţii?

Mituri despre alimentaţie: Este zahărul responsabil de apariţia diabetului şi a obezităţii?
13 Iun 2014   •   11:34

Zahărul, obținut din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr, există de foarte mult timp, iar din secolul 19 este disponibil pe scară largă şi este prezent în dieta oamenilor. Cu toate acestea, recent, a fost acuzat că ar fi responsabil pentru numeroase probleme de sănătate, în special cele legate de obezitate. Prin urmare, poate zahărul să facă parte dintr-o dietă echilibrată? Ne răspunde Dr. Andreea Dragomir, Medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. 

Oamenii consumă zahăr în siguranță de sute de ani. Cu toate că în limbajul curent folosim cuvântul „dependență” în mod neglijent, alimentele și băuturile, inclusiv cele care conțin zahăr, nu intră în categoria drogurilor. Acestea pot fi consumate în siguranță și nu creează dependență.

„Întâlnim des oameni care susțin că sunt „dependenți” de zahăr sau de anumite alimente sau băuturi îndulcite cu zahăr. Acest gen de declarații nu sunt legate de o anumită problemă de sănătate sau psihologică. Sunt mai degrabă declarații de scurtă durată, oferite cu ușurință și fără prea multă substanță științifică, menite să descrie un produs gustos și/sau faptul că o persoană îl consumă în mod frecvent.”, afirmă Dr. Andreea Dragomir, Medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. 

Conceptul dependenței de zahăr a aparut în baza informațiilor obţinute, în principal, din cercetări realizate pe șobolani. Aceștia erau supuși unor condiții de hrănire neobișnuite, precum privarea de mâncare de-a lungul unor perioade lungi de timp. Extrapolarea rezultatelor unor asemenea cercetări și luarea în considerare a acestora în cazul oamenilor reprezintă o suprasimplificare. 
 

Care este legătura dintre consumul de zahăr şi diabet? 

Diabetul este o boală care apare în momentul în care organismul nu mai este capabil să producă insulină, să producă suficientă insulină sau să o folosească în mod corespunzător. Diabetul de tip 1 este diagnosticat în general în perioada copilăriei și nu poate fi prevenit. Diabetul de tip 2 este o boală complexă, asociată cu o varietate de factori de risc, inclusiv istoricul familiei, supraponderea, obezitatea, vârsta și stilul de viață sedentar”, declară Dr. Andreea Dragomir. 

Printr-un aport caloric excesiv, provenit din orice combinație de alimente și băuturi, şi în lipsa arderii a suficiente calorii prin practicarea regulată a activităţilor fizice pentru menținerea echilibrului energetic (caloric), se poate ajunge la suprapondere și obezitate, ambele fiind factori de risc în ceea ce privește diabetul de tip 2. Toate caloriile contează în gestionarea greutăţii, fără a conta din ce alimente sau băuturi provin acestea, inclusiv cele din băuturi calorice, explică Dragomir. 

 

Consumam zahăr. Dacă da, în ce cantitate?

Oamenii de ştiinţă afirmă ca zahărul este un simplu carbohidrat și, ca toți carbohidrații, furnizează energia (caloriile) necesară realizării activităților zilnice (4 calorii pe gram, mai exact), aspect ce trebuie luat în considerare atunci când facem calculul aportului zilnic de calorii. În plus, zahărul oferă un gust dulce alimentelor și băuturilor și îndeplinește numeroase alte funcții tehnice (de exemplu conferă textură, culoare și gust). O dietă echilibrată trebuie nu doar să răspundă nevoilor energetice (caloriile necesare), ci și nevoilor nutriționale. Asemenea oricărui alt aliment sau ingredient, zahărul trebuie consumat cu moderație, într-o cantitate adaptată nevoilor și stilului de viață specific fiecărui individ, conchide Dr. Andreea Dragomir, Medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. 

Prin urmare, toate alimentele și băuturile pot fi savurate ca parte a unui stil de viață activ și sănătos, care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată. 

Dar, trebuie sa avem grijă la echilibrul energetic. Acest echilibru ţine de gestionarea greutății, fiind un raport între numărul caloriilor arse şi aportul caloric. Daca nu suntem atenţi la acest echilbru energetic, in timp, aportul excesiv de calorii, din orice categorie de alimente sau băuturi, inclusiv din băuturile calorice, combinat cu lipsa activității fizice, va rezulta în luare în greutate.

×
Subiecte în articol: diabet zahar
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close