Antena 3 Life Viață sănătoasă OMS: Aceasta este BOALA care ameninţă omenirea. Este rezistentă la medicamente

OMS: Aceasta este BOALA care ameninţă omenirea. Este rezistentă la medicamente

de O.P.    |    30 Dec 2014   •   11:49
OMS: Aceasta este BOALA care ameninţă omenirea. Este rezistentă la medicamente

Malaria, boală parazitară infecțioasă transmisă de țânțari, extrem de răspândită în Myanmar și alte țări din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, amenință să devină următoarea urgență globală de sănătate, având în vedere rezistența pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Reuters.

Ratele de deces din cauza malariei au scăzut cu 47 la sută între anii 2000 și 2014 la nivel mondial, dar a ucis totuși 584.000 de oameni în 2013, în special în Africa sub-sahariană, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O mare parte din succesul în lupta împotriva bolii se datorează utilizării de terapii combinate pe bază de artemisinin, un derivat al pelinului frecvent utilizat în medicina chineză, care este acum în pericol deoarece paraziții malariei au devenit rezistenți la acest tratament.

Dacă după trei zile de terapie rezultatele la teste sunt pozitive, specialiștii iau în considerare rezistența bolii la medicamente și se fac analize suplimentare.

Pericolul răspândirii acestei forme rezistente la medicamente este deosebit de mare, apreciază experții. În prezent, țara cel mai grav afectată din regiunea Mekong este Myanmar și dacă boala ajunge în India și Africa, consecințele ar putea fi dezastruoase, întrucât, spre deosebire de epidemiile globale anterioare de malarie, de această dată nu există noi medicamente care să înlocuiască terapiile pe bază de artemisinin.

Înainte de a fi identificate în Myanmar, în 2008, semne de rezistență au fost găsite în Cambodgia și confirmate în Thailanda, Laos și Vietnam, potrivit OMS.

Nu este foarte clar de ce paraziții care provoacă malaria devin rezistenți la medicamente, dar se crede că un rol îl au conflictele civile prelungite, jungla densă, migrația și medicamentele de slabă calitate. În Myanmar se comercializează medicamente contrafăcute sau de slabă calitate care în loc să ucidă paraziții îi fac mai puternici.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close