
Deși folia de aluminiu este adesea criticată pentru potențialele riscuri asupra sănătății, există un produs, folosit de majoritatea dintre noi, ce poate fi chiar mai dăunător: folia alimentară din plastic. Potrivit lui Fabius Antal, specialist în wellbeing, folia de plastic utilizată pentru ambalarea alimentelor poate lăsa în urmă milioane de particule microscopice de plastic, ce ajung în organism și pot avea efecte nocive.
„Folia alimentară de plastic pare inofensivă, dar nu este. Conține chimicale și, prin utilizarea ei, ingerăm particule de plastic care pot avea consecințe asupra sănătății pe termen lung. Din punctul meu de vedere, e preferabil să folosim folia de aluminiu decât plasticul”, a declarat Fabius Antal, într-un interviu acordat exclusiv pentru Antena 3 CNN.
Cea mai sigură alternativă pentru a păstra alimentele
Specialistul subliniază, însă, că cel mai sănătos mod de a păstra alimentele este utilizarea recipientelor din sticlă, care sunt sigure, reutilizabile și nu implică riscuri de contaminare chimică.
„Cel mai bine este să alegem prin excludere: dacă putem înlocui folia de plastic sau cea de aluminiu cu recipiente de sticlă”. spune el. În acest mod facem un mare pas înainte pentru sănătatea noastră, dar și pentru mediu.
De ce folia de aluminiu este mai sigură decât cea din plastic
Deși folia de aluminiu a fost și ea criticată pentru potențialul de transfer de aluminiu în alimente, acest proces are loc în principal în condiții extreme, precum temperaturi foarte ridicate sau în contact cu alimente acide. În comparație, folia de plastic eliberează particule microscopice în mod constant, chiar și la temperaturi scăzute.