Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Scoarța acestui copac ajută la constipație. Se consumă înainte de culcare, după ce a fost lăsată la uscat timp de un an

Scoarța acestui copac ajută la constipație. Se consumă înainte de culcare, după ce a fost lăsată la uscat timp de un an

Constipația poate ascunde boli grave sau o alimentație dezechilibrată fără fibre. Există câteva remedii pe bază de plante medicinale, fructe şi legume care pot ajuta în rezolvarea pe moment a acestei probleme.

Scoarța acestui copac ajută la constipație. Se consumă înainte de culcare, după ce a fost lăsată la uscat timp de un an
Sursa foto: Carsten Koall/Getty Images
de Redacția Antena 3    |    16 Dec 2021   •   10:19

Pentru a scăpa însă de constipaţie este nevoie de schimbarea alimentaţiei, dar şi a stilului de viaţă, incluzând mai multă mişcare şi o hidratare corespunzătoare.

Scoarţa de cruşin are efecte laxative datorită substanţelor care cresc motilitatea colonului, stimulând contracţiile. Scoarţa de cruşin nu se utilizează însă în stare proaspătă, ci după ce a fost lăsată la uscat timp de un an sau a fost supusă unui şoc termic de 100 de grade Celsius, timp de 15 minute,  înainte de uscare. În funcţie de doză, scoarţa de cruşin este laxativă sau purgativă, potriuvit Ghidului plantelor medicinale, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Acesta recomandă scoarţa de cruşin sub formă de decoct, preparat din 1-2 linguriţe care se opăreşte într-o cană de apă fierbinte. Se lasă la răcit timp de o jumătate de oră, după care se fierbe la foc domol timp de 15-20 de minute, completând apa care se evaporă.

O cană din acest decoct se bea seara înainte de culcare. Cercetările din ultimele decenii au arătat că toate purgativele care conţin derivaţi antracenici, cum este şi cazul scoarţei de cruşin, favorizează apariţia cancerului colorectal.

Din acest motiv, decoctul din şcoartă de cruşin, cât şi celelalte produse fitoterapeutice care conţin cruşin nu se va utiliza mai mult de şapte zile pe lună şi atunci doar în cazul constipaţiilor grave.

Produsele pe bază de cruşin sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile intestinale acute, în colitele ulceroase, precum şi în durerile abdominale de cauză necunoscută. Nu se administrează copiilor sub 12 ani şi nici în timpul sarcinii şi alăptării.

Împotriva constipaţiei se pot folos alternativ seminţele de in, uleiul de parafină pentru uz intern şi pâinea graham.

 

×
Subiecte în articol: crușin constipatie
Parteneri
A murit Ionuţ, tânărul ajuns în comă după o durere de măsea
x close